Çanakkale emsali olmayan zafer

Çanakkale emsali olmayan zafer

Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer, Çanakkale Zaferi’nin dünyada bir emsali daha olmayan bir zafer olduğunu belirterek, “Zafer Türk milletinin vatanı uğruna neler yapabileceğini de göstermiştir” dedi.

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşımı Toplantılarının bu haftaki konusu Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı oldu. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer katılımcılara Çanakkale Zaferi ve zaferin nasıl kazanıldığı hakkında bilgiler verdi.   MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit, “Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümünde millet olarak hüznü ve onuru bir arada yaşıyoruz. Bundan tam bir asır önce ecdadımız bizlere bu cennet vatanı miras bırakmak için canlarını düşmanın önüne siper etmiştir. Bizlere düşen ise ecdadımızın bizlere canları pahasına emanet ettiği bu vatanı her zamankinden daha fazla korumak ve yüceltmektir. Bugün de dünya üzerinde bir emsali daha olmayan şanlı zaferin nasıl kazanıldığına dair bilgiler almak istedik” dedi. Çanakkale Savaşı öncesi Osmanlı Devleti’nin ekonomik ve askeri durumu hakkında bilgiler vererek sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer, “Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı öncesinde sanayi devrimine ayak uyduramamış, üretim yapamayan, geçimini tarımla sağlayan bir ülke konumundaydı. Önemli gelir getiren işletmeler de İngiltere ve Fransa şirketlerine aitti. Avrupa devletleri ise hızla sanayi devrimine ayak uyduruyor, ham madde ve insan gücü elde etmek adına da Afrika, Arap ve Asya coğrafyalarında sömürge ülkeleri işgal ediyorlardı. Sömürgecilik hızla yaygınlaşıyor bu yüzden dolayı da dünya devletleri arasında kutuplaşmalar yaşanıyordu. Bir yanda İngiltere, Fransa ve Rusya savaş için birlik olurken, Almanya da yanında Osmanlı Devletini savaşa sokmak istedi. Osmanlı Devleti savaşta ilk başlarda tarafsız kalmaya çalışsa da bunda başarılı olamadı ve savaşa Almanya’nın yanında katıldı. Savaş esnasında birçok cephe açıldı. Osmanlı ordusu bu cephelerde büyük kayıplar verdi. Osmanlı Devleti, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arap demeden tek vücut olarak, kat kat üstün düşman kuvvetlerine karşı canını siper ederek vatanı savundu ve İngilizlere Çanakkale’den geçit vermedi. İngiltere’den beklediği yardımı alamayan Rusya’da ise ihtilal çıktı ve savaştan çekilmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN EMSALİ YOK

Çanakkale Zaferi’nin dünyada bir emsali daha olmayan bir zafer olduğunu da vurgulayan Biçer, “Zafer Türk Milleti’nin vatanı uğruna neler yapabileceğini de göstermiştir. Türk milleti, savaş esnasında yaralı düşman askerini de tedavi ederek savaş anında dahi insanlığın unutulmaması gereken bir erdem olduğunu tüm dünyaya ispatlamıştır. Çanakkale Savaşı sırasında medreselerde, liselerde, üniversitelerde ne kadar öğrenci varsa cephede savaşmış bu yüzden de birçok okul mezun verecek öğrenci bulamamıştır. Zafer, Türk Milletinin her türlü teçhizatla donatılmış düşman kuvvetlerine karşı iman gücü ve vatan aşkıyla kazandığı bir zaferdir. Bugün bizlere düşen bir asır önce canlarını düşmana siper ederek Çanakkale’yi geçirmeyen ecdadımızın emaneti olan vatanımızı Çanakkale ruhuyla ileriye taşımaktır” ifadelerine yer verdi.    Program, Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit’in Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer’e günün anısına hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.