Camilerin önemli  bir misyonu var

Camilerin önemli bir misyonu var

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Camiler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirici, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra etmektedir” dedi

 

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, 1-7 Ekim 2019 tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Poçanoğlu, Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değil, aynı zamanda toplumsal birlik ve bütünleşmemizi sağlayan, kalplerimizi birleştiren, sanat ve estetik alanında ulaştığımız seviyeyi sergileyen mimari şaheserlerdir. Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir. Bir beldenin İslâm beldesi olduğunun en güzel kanıtı, göklere yükselen minareleriyle camilerimizdir. "Toplayan bir araya getiren" anlamına gelen camiler, inananların Yüce Rabbimiz huzurunda saf tuttukları, rükuya varıp secde ettikleri kutsal mekanlardır. Her inanca göre, ibadetlerin yapıldığı yerlere farklı isimler verilmiştir. Müslümanlar tarafından Mabed teriminin karşılığı olarak, Mescid ve Cami isimleri kullanılmıştır. İslam dininde, dünyanın her tarafında Mabed olarak Cami'nin başka bir alternatifi de yoktur. Camiler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirici, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra etmektedir. Kadın-erkek zengin-fakir, köylü-kentli, amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç ve çocuk herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır. Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah’a samimi kul olmanın bir tezahürüdür. Kur'an-ı Kerim’de geçen; "Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder." (Tevbe: 9/18) mealindeki ayet-i kerime ile Sevgili Peygamberimizin(s.a.v.) “Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah da cennette ona bir köşk ihsan eder.(Buhari Salat,65) v.b. hadis-i şerifler, inananların cami yapma ve yaşatma hususundaki gayretlerine hız veren yegane amil olmuştur.”

CAMİLER HAFTASI DOLU DOLU KUTLANACAK

Müftü Poçanoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Öteden beri camilerin mihraplarını imamsız, minberlerini hatipsiz, minarelerini ezansız bırakmayan din görevlilerimiz, sadece ezan okumak ve namaz kıldırmakla yetinmeyip toplumda din ve sosyal hizmet gönüllüleri olarak çalışan, çevresindeki insanların derdiyle dertlenen, model alınan kimselerdir. Kadın-erkek, genç-yaşlı, fakir-zengin ayrımı gözetmeksizin toplumun bütün kesimlerine din hizmeti ulaştırma gayret ve heyecanı taşıyan; muhabbet, kardeşlik, birlik ve dirlik aşılayan örnek şahsiyetlerdir. Din görevlilerimiz insanları yargılamadan, hor görmeden, ötekileştirmeden sevgi, saygı, hak-hukuk, hoşgörü ve empati esaslarına dayanan bir din hizmeti anlayışıyla hareket etmektedir. Başkanlığımız din görevlilerinin aşk ve heyecanlarını sürekli koruyarak kalplerini diri, zihinlerini duru, bilinçlerini şuurlu tutmak, yürütülen din hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmak, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, örnek projeleri tespit ederek yaygınlaştırmak, din görevlilerinin mesleki ve kişisel yönden kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu bağlamda Başkanlığımızca, toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Camii ve Hayat” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle din görevlisinin İslam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemi üzerinde durulacak, din hizmetlerine büyük emekler vermiş örnek şahsiyetler ile cami ve Kur’ân kurslarının imar ve ihyasında önemli fedakarlıklarda bulunan hayır sahipleri hatırlanacak, böylece cami ve din görevlilerinin tarih boyunca yüklendikleri misyonun canlı tutulmasına katkı sağlanacaktır.

Toplu ibadet yerleri olan camilerimizin ve çevresinin yılda hiç olmazsa bir defa umumi bakım ve temizliğini yapmak, vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yaygınlaşmasını sağlamak, dini ve milli bütünlüğümüzü canlı tutmak amacıyla Devlet Bakanlığının onayı ile 1986 yılından itibaren 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler Haftası” olarak kutlanmakta iken, yine Devlet Bakanlığının 2003 yılındaki bir onayı ile haftanın ismi "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak değiştirilmiştir. Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle, tüm camilerde bakım, onarım ve temizlik kampanyaları, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, Resmi Kurum ve Kuruluş ziyaretleri, camilerde kütüphane düzenleme çalışmaları, kadınların ve çocukların, yapılan hizmetlerden yararlanabileceği mekanların oluşturulması, ücretsiz kitap dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, TV ve radyo programları, hatim ve mevlit programları; Bu hafta münasebetiyle yapılan, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık, Hutbe ve şiir yazma, etkili hutbe okuma, ezanı güzel okuma yarışmalarında dereceye girenlere, çeşitli alanlarda üstün başarı gösteren ve yıl içinde emekli olan görevlilere plaket sunumu programları planlanmış olup hafta içinde uygulamaya konulacaktır. Hafta içinde muhtelif zamanlarda “Radyo-Televizyon Programları” planlanmış olup hafta boyunca uygulamaya konulacaktır.”

HABER MERKEZİ

dsc_7071.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.