Çağlayan'dan VolksWagen'a duygusal tepki

Çağlayan'dan VolksWagen'a duygusal tepki

Türkiye'de son dönemde satış listelerinde birinci sırada gelen ancak, buna karşın Türkiye'de üretimi bulunmayan Alman Volkswagen firmasını da ziyaret eden Çağlayan, Türk halkının duygusal olduğunu söyledi markaya bir süre sonra tepki gösterebileceğini anl

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de üretimi bulunmadığı halde büyük ölçeklerde satış yapan Volkswagen ile ilgili, ''Türkiye'de satış liderisiniz. Allah daha da arttırsın, gözümüz yok. Türkiye'de üretmeden satış yapıyorsun. Türk halkı, ileride kendi ülkesinde yatırımı olmayan bir araca ne kadar binmek ister bilemem'' dedi.

Bu yıl, 83'üncüsü düzenlenen Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nda, Renault, Hyundai, Fiat, Ford ve Volkswagen gibi markaların standlarını gezen bakan Çağlayan, ziyaretlerinin sonunda Türk gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye'de yatırım yapmış olan uluslararası yatırımcılara kendileriyle beraber olunduğunu ve destek verildiğini göstermek amacıyla fuara geldiğini anlatan Çağlayan, bu ziyaretinin firmalarca memnuniyetle karşılandığından bahsetti.

Fuardaki izlenimlerini paylaşan Ekonomi Bakanı, ''Genel olarak otomotiv sektörü, Avrupa'nın içinde bulunduğu durumdan endişeli. Bu konuda çok net değiller. 2. ve 3. çeyrekte düzeleceği eğilimindeler. Herkes, Avrupa'daki bu krizi, daralmayı ve bundan ne derece etkileneceklerini, bundan en iyi şekilde nasıl arınacaklarını düşünüyorlar. Bilhassa mevcut tesislerini kapatmadan, bu işten nasıl çıkacaklarına bakıyorlar'' dedi.

Bakan Çağlayan, karşılıklı fikir alışverişi imkanı buldukları firmaların, geçen 15 Şubat'ta açıkladıkları yeni teşvik paketini çok iyi irdelemediğini gözlemlediğini ifade ederek, bu konuda sözlerini şöyle sürdürdü:

''Onların beklentileri benim için çok sürpriz olmadı. İşadamlığımdan gelen bir refleksle böyle zamanlarda bunları konuşmanın daha önemli olduğunu ifade ettim. Bizim onlara bir çıkar yol, bir kapı açtığımızı ifade ettim. Şu anda sizin, maliyet düşürmeye ihtiyacınız var dedim onlara. Bu konuda ulusalcılık yapılmaz. Neticede bir araç üretiyorsunuz. O aracı, en ucuza nerede üretirseniz, en ucuz şekilde üretme mecburiyetinden hareketle biz size imkan sağladık. Bu size önemli rekabet avantajı getirecek. Biz illa nolur gelin, yatırım yapın demiyoruz. O sizin bileceğiniz iş. Bisikletin pedalını iyi bir şekilde çevirip ve maliyet artışının son derece önemli bir hale geldiği bu ortamda, ben kazanan taraf olayım diyorsanız, bizim teşvik sistemimiz burada inceleyin bakın. Türkiye'de yatırım yapanlar için cazip.''

Hyundai'den yatırım

Bakan Çağlayan, görüştükleri firmalardan Hyundai'nin bu teşvik noktasından hareketle 2014 senesinin sonuna kadar 650 milyon dolar yatırım yapacağını ifade etti ve bunu çok önemli bulduğunu dile getirdi.

Otomotiv sektöründe öncelikli iki hedefleri olduğunu kaydeden bakan Çağlayan, bu hedeflerden ilkini otomobilin yerlilik oranının arttırılması olarak açıkladı ve ''Otomotiv sektöründe yüzde 56'larda olan oranı 66, 76'lara mümkünse 86'lara çıkartmak. Şu anda her 100 dolarlık otomobil üretimin 56 doları ithalat, 44 doları kar olarak gerçekleşiyor'' diye konuştu.

''Türkiye'ye has bir araç istiyoruz''

Fuara geliş nedenlerinden bir diğerini de Türkiye'nin yerli araca sahip olması olarak açıklayan Zafer Çağlayan, ''Bizim buradaki ikinci amacımız, bir yerli araç, binek veya ticari araç. Ticari araçta ben biraz daha yakın görüyorum. Niye? Daha karlı, katma değeri daha yüksek. Ancak ilelebet böyle sürecek diye bir şey yok. Böyle bir ortamda nedir? Adının, Ali, Veli, Ahmet olması değil. Mesele Türkiye denildiği zaman o aracın akla geldiği, o araç denildiğinde de Türkiye'nin akla geldiği bir şey yapmak. Talebimiz bu. Güney Kore-Hyundai gibi...'' ifadelerini kullandı.

Çağlayan, bu sürecin bugünde yarına gerçekleşecek bir süreç olmadığının farkında olduklarını aktararak, ''Bu bir süreç. Görüştüğümüz firmalara bunu anlattık. Sizler yapın. Ama biz bunun Türkiye'ye has bir araç olmasını istiyoruz. Bu bizim duygusal düşüncemiz değil. Bir sanayici yapmış olduğu işten ne zarar etmeyi hedefler, ne de karizmasını çizdirmek ister. Netice de eğer halka açık bir şirketse onu her şeyiyle olumsuz etkiler. Burada dikkatli olmak zorunda olduklarını biliyoruz ama bizim de beklentimizin bu olduğunu biliyoruz'' dedi.

Bugün yaptıkları görüşmelerde yerli araç üretimi konusunda firmalara her türlü konuda çalışmaya açık olduklarını anlatan Ekonomi Bakanı, ''Biz bunu yapmaktan mutlu olacağından ve Türkiye'nin bunu hak ettiğini düşünerek yola çıktık ve Türkiye'nin buna sahip olabilecek gücünün olduğunu da biliyoruz. Neler konuşulması gerekiyorsa da gelin konuşalım. Sizlerin teklifleri de olgunlaştığında götürüp Sayın Başbakan'la görüşeceğiz. Biz açığız tekliflere. Teşvikten öte ne isteyecekler bizden? Bunların ayağı yere basması'' şeklinde konuştu.

Marchionne ile görüşme

Fuardaki görüşmelerinde Türkiye'de önemli yatırımları bulunan İtalyan otomotiv devi Fiat'ın CEO'su Sergio Marchionne ile de bir araya gelen Çağlayan, ünlü CEO'nun daha önce bir İtalyan arabasına Türk ismi verilmesi hususuna atıfta bulunarak, ''Ben isminde değilim. Bizim yerlilik anlayışımız bu değil. Yerlilik anlayışımız, göbek bağını ortadan kaldıracak, gelsin Türkiye'de böyle bir yatırımı yapsın ve Türkiye ile özdeşleşen bir şey olsun. Yoksa başka firmalar da var. Bir çoğu hazır'' dedi.

Çağlayan, ''Geçmişte Doğan, Serçe, Şahin. Hatta doğan görünümlü şahinimiz bile oldu. Bizim istediğimiz markalar burada. Olur olmaz, biz bir beklenti içindeyiz'' diyerek espri yaptı.

Volkswagen ile Mayıs'ta bir görüşme

Türkiye'de son dönemde satış listelerinde birinci sırada gelen ancak, buna karşın Türkiye'de üretimi bulunmayan Alman Volkswagen firmasını da ziyaret eden Çağlayan, ''Türkiye'de bizim yatırımımız MAN ile var diyorsunuz. İyi de MAN değil bizim sizden beklentimiz, isteğimiz. Siz bugün Türkiye'de satış liderisiniz. Allah daha da arttırsın, gözümüz yok. Diğer taraftan Türkiye'de üretmeden sen satış yapıyorsun. Bir kere benim, yerlilik anlayışıma hiç uymayan bir şey. Ben senin önünü hiç kapatmıyorum, kapatmam da...'' diye konuştu.

Volkswagen'in Ortadoğu'da pazar payının oldukça düşük olduğu bilgisini veren Çağlayan, şirket yetkililerine; ''Ortadoğu'da yok denecek durumda Volkswagen... Pazar payı yüzde 1 ile 4 arasında... Kendilerine söyledim. Sizin durumunuz bu... Siz, Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz? Yani Türkiye'yi 10 yıl önceki gibi mi görüyorsunuz, yoksa 10 yıl sonra nereye gideceğini belli olarak gören bir Türkiye mi görüyorsunuz? Söylediğim ifadeler bu...'' dedi.

''Türk halkı duygusaldır''

''Siz şu an lidersiniz ama Türk halkı biraz duygusaldır. Bilmiyorum ne kadar tanıyorsunuz Türk halkını? Türk halkı, kendi ülkesinde yatırımı olmayan bir araca ne kadar binmek ister, ilerde bilemem. Psikolojik baskı yaratsın da istemiyorum'' diyen bakan Türk halkının bu noktaya dikkat edebileceğini dile getirdi.

Volkswagen yetkilileriyle mayıs ayında bir araya geleceklerini, o süre zarfında Alman firmasının Türkiye'ye ilişkin analizlerini tamamlayacağını anlatan Zafer Çağlayan, ''İyi bir kapı açıldı. Geliyorlar, tamam, diyemem ama gelirlerse başımızın üstünde yerleri var'' sözleriyle buluşmayı değerlendirdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.