Büyükekşi: Irak İhracatında Önceliğimiz Kan Kaybını Azaltmak

Büyükekşi: Irak İhracatında Önceliğimiz Kan Kaybını Azaltmak

Irak iç savaşı ile gelirinden olan ihracatçı alarma geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu an Irak ihracatında önceliklerinin kan kaybını azaltmak olduğunu belirtti.Mehmet Büyükekşi, İzmir’de ekonomi...

Irak iç savaşı ile gelirinden olan ihracatçı alarma geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu an Irak ihracatında önceliklerinin kan kaybını azaltmak olduğunu belirtti.

Mehmet Büyükekşi, İzmir’de ekonomi gazetecileri ile bir araya geldi. Buluşmada ilk olarak ihracat rakamlarına değinen Büyükekşi, “2002’de 36 milyar dolar olan satışlarımız 2013’te 152 milyar doları buldu, bu sene 166,5 milyar dolara dayanacak.” açıklamasında bulundu. Büyükekşi, 2002’den bu yana ihracatın her sene yüzde 14 arttığına işaret etti. Ayrıca ihracatın ilk 8 ayda 104 milyar dolar, son 12 ayda 157 milyar doları gördüğünü dile getirdi.

Türkiye’nin dünya ihracatında payının arttığına temas eden Büyükekşi, Avrupa Birliği’ne (AB) mal ihracatının güçlendiğini anlattı. “Satışlarda en büyük pay AB’nin. Bu bölgenin ihracatı 2013’e göre yüzde 13,4 artarak 45 milyar 258 milyon dolar oldu. Onun hemen ardından ihracatı yüzde 7,1 artarak 18 milyar 761 milyon dolara dayanan Ortadoğu ve ihracatı yüzde 4 daralarak 11 milyar 138 milyon dolara denk gelen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) geliyor. Satışlarda ülke olarak ilk sırayı 9 milyar 968 milyon dolar ile Almanya alıyor. Bu ülkeye ihracat 15,5 arttı. Almanya’yı 6 milyar 964 milyon dolar ile Irak takip ediyor. Bu ülkeye ihracat yüzde 5,7 daraldı. Irak’ı 6 milyar 364 milyon dolar ile İngiltere takip ediyor. Bu ülkeye de ihracat yüzde 19,6 arttı.” ifadelerini kullandı. TİM Başkanı, ihracatçıya daha kalifiye ürünler üretmeyi öğütledi; 1,48 dolar olan kilogram ihracat fiyatını 2 kat artırıp 3 dolara çıkarmak gerektiğini vurguladı. Bu anlamda Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarımda momentum yakalamanın şart olduğunu sözlerine ekledi.

Gazetecilerin, “Irak ihracatında yüzde 46 oranının taban gerileme olacağını beyan ettiniz. Sene sonuna kadar 4 ay var. Bu dilimde ne olacak, Irak’a ihracat artışı olacak mı?” sorusunu Mehmet Büyükekşi, şöyle cevapladı:

“Şu anda artışı düşünemiyoruz. Öncelik kan kaybını azaltmak. Benim beklentim bu. Beklentinin yanında yaptığımız görüşmeler de var. Örneğin geçenlerde Kayseri’de ödüllendirdiğimiz firmalardan biri yumurta ihraç ediyormuş. Yumurtayı biz tek Irak’a satabiliyoruz. İlk aydan sonra durumun iyiye gittiğini belirtti. Hedefimiz bundan sonra her ay kan kaybının daha azalması konusunda olacak. Hem nakliyede sıkıntılar azalıyor. Bir yandan farklı ulaşım olanakları gündemde ama diğer yandan IŞİD'in vahşeti de sürüyor. NATO zirvesinde alınan kararlarında etkilerini de görmek gerek. Güvendiğim şey şu, hatırlayın Suriye’ye ihracatımız 1,7 milyar dolardan 700 milyonlara kadar düştü. Geçen ayki ihracat artışı yüzde 100 oranındaydı. Şu an 8 ayda artış yüzde 82. Suriye olsun, Irak olsun Türkiye’yi sevdikleri için bizden mal almıyor. Bir şekilde bizden alma mecburiyetleri var. Esasında biz Irak’a her şeyi satıyoruz Ama bir Almanya’ya her şeyi satmıyoruz. Her sektör orada faaliyet yürütüyor. Bir yandan inşaat, bir yandan gıda, bir yandan sanayi mamulleri faaliyetlerimiz var. Eximbank uygulama başlattı, Irak’a ihracat yapanların vadesini 6 ay artırdı. İnşaat şirketlerine de kolaylaştırıcı uygulamalar getirdi. Bu önemli bir şey. Bu talebimizin ardından oldu. Gerekeni ihracatçı lehine yaptılar. Çünkü bir bölgeye ve ülkeye girmek kolay değil. Hemen çıkmamak gerekiyor."

“RUSYA İHRACATINDA ETKİYİ 2015’TE GÖRÜRÜZ”

“Rusya’nın gıda ithalatı ile ilgili bir umut var, ‘büyük miktarda mal alıp ihya olacağız’ diye. Burada durum ne olacak?” sorusuna Büyükekşi, şu karşılığı verdi:

"Tabii Rusya 1 senelik mal alacak diye sözler var, ortada. Rusya’nın 'Bu uygulamayı 1 sene yapacağım’ diye açıklaması var. Belki bu 4 ayda bir etki görmeyebiliriz. Çünkü Eylül ayının sonunda belli olacak ithalat için onay alan firmalar. Bunlar sonra ihracata başlayacak. Etkiyi zannediyorum 2015’te görürüz. 500 milyon dolar ihracat söz konusu. Bunun milyon doları hazır giyimde, 100 milyon doları deride 200 milyon doları sebze meyve su ürünlerinde ilave gelir var. Oradan 200 gelse 300 bu sene açıkta kalır. Esas 2015’te etkiyi görürüz. Tabii İran’dan bir miktar katkı gelir. İran ile karşılıklı ticaret anlaşmamız var. Karar, onların meclisinden geçti bizim meclisten de geçerse ihracata olumlu katkı sunar."

“KURUN ŞU AN OLDUĞU YER REKABET İÇİN OLUMLU”

Büyükekşi, ihracatçının kurun durumundan memnun olup olmadığı sorusuna da “Kurdan memnunuz. Tek memnun olmadığımız şey oynaklık, volatilite. Bu durum ihracatı olumsuz etkiliyor. Kurun 2,39’a çıkması da 2 liraya inmesi de iyi değil. Burada istikrar olmalı. Kurun şu an olduğu yer rekabet için olumlu. Daha çok yükselmesi enflasyon olarak bize dönüyor. Bu nedenle kurun istikrarlı devamı enflasyon konusunda daha bizi rahatlatıyor; rekabeti daha iyi hale getiriyor.” şeklinde cevap verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.