Büyük takasta ilginç iddia

Büyük takasta ilginç iddia

Suriye, 48 İranlı'ya karşılık 2130 tutukluyu serbest bıraktı. İran ajansı, serbest kalanlar arasında dört Türk pilotun da olduğunu öne sürdü

Suriye, Beşşar Esad döneminin en büyük takaslarından birini yaşadı. Ağustos ayında muhaliflerin 'Esad'a yardım için ülkeye giren İranlı Devrim Muhafızları' olduğu gerekçesiyle kaçırdığı 48 İranlıya karşılık Şam yönetimi toplam 2130 tutukluyu serbest bıraktı. Fars Haber Ajansı ise, serbest kalanlar arasında 4 Türk pilotun bulunduğu iddiasını gündeme getirdi.

AĞUSTOS ayında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı El Bara Tugayı, İran vatandaşı 48 kişiyi 'Esad güçlerine destek olmak için ülkeye giriş yaptıkları' iddiasıyla tutukladı. Örgüt ayrıca, Devrim Muhafızı üyesi olduğunu iddia ettiği vatandaşların askeri kimlik kartlarının gösterildiği bir video yayınladı. İran ise tutuklu 48 kişiden bazılarının emekli ordu görevlileri olduğunu, ancak tamamının Şam'ın güneydoğusunda bulunan ve Şiilerce kutsal sayılan Sayyida Zeinab türbesini ziyaret eden hacılar olduğunu savundu.
TÜRKİYE VE KATAR YAPTI
DÜN de 22 ay önce başlayan çatışmaların gölgesinde yapılan en büyük takas gerçekleşti ve 48 İranlı, 2130 tutukluya karşı salıverildi. AFP'ye konuşan Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Ahmed el Hatip, rehinelerin bırakıldığını, anlaşmanın Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğuyla gerçekleştiğini dile getirdi.
ANCAK Fars Haber Ajansı, Suriyeli üst düzey askeri yetkiliye dayandırdığı haberde,
48 İranlı'nın takas edildiği kişiler arasında,
4 Türk pilotun bulunduğunu savundu. Ajansa konuşan Suriyeli 'Bir süre önce yakalanan Türkiyeli 4 pilot da serbest bırakılıyor' dedi. 
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan da dün Nijer'de konuyla ilgili açıklama yaparken, 'aralarında 4 Türk ve birkaç Filistinli'nin bulunduğu bir süreç' ifadesini kullandı.
GENELKURMAY ve Dışişleri Bakanlığı, Halep'te askeri üsse sızmaya çalışan 4 pilotun yakalandığı iddialarını yalanlamıştı.

Yıldırım da Suriye'de
İHH sözcüsü Serkan Nergis AFP'ye, görüşmelerin aylardır sürdüğünü söylerken, İHH yetkililerinden Osman Atalay 'İranlılarla takas edilecek tutukluların çoğunluğu Suriyeli, aralarında bazı Türkler de var' dedi.
İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın aracılık için Şam'da olduğu dile getirildi. Başkan yardımcısı Hüseyin Oruç 'Tutuklular çeşitli noktalardaki polis istasyonlarında takas ediliyor' ifadesini kullandı.

 Bu kez sırada nükleer tehdit mi var?
İngiliz Financial Times gazetesi, kimyasal silahlara ek olarak Suriye'nin önemli miktarda uranyum rezervi bulunduğunun düşünüldüğünü, bu potansiyelin akıbetinin de yeni endişe kaynağı olduğunu yazdı. Gazetenin görüşlerini aktardığı nükleer enerji uzmanlarına göre, Suriye'nin elinde 50 tona varan zenginleştirilmemiş uranyum olabilir. Suriye'nin nükleer programına ilişkin çok az bilgiye sahip olunduğuna dikkat çeken FT, Suriye'nin doğusunda Kuzey Kore'nin yardımıyla inşa edildiği sanılan bir reaktörün Eylül 2007'de İsrail tarafından imha edildiğini de hatırlattı. Independent gazetesi ise, Suriye'nin kimyasal silahlarının muhalif İslamcıların eline geçmesi olasılığı bulunduğunu, İngiltere Genelkurmay Başkanı General David Richards'ın kaygılarını hükümete ilettiğini yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.