Büyük Koalisyon'un Yolu Asgari Ücret Ve Çifte Vatandaşlıktan Geçiyor

Büyük Koalisyon'un Yolu Asgari Ücret Ve Çifte Vatandaşlıktan Geçiyor

Almanya'da Sosyal Demokratlar (SPD), Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon için olmazsa olmazları arasına çifte vatandaşlığı da koyuyor.

Almanya'da Sosyal Demokratlar (SPD), Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon için olmazsa olmazları arasına çifte vatandaşlığı da koyuyor. Müzakerelerin başlatılmasını kararlaştıran parti, asgari ücretin de içinde yer aldığı on maddeden oluşan şartlarını açıkladı. Birlik Partileri'nden de çifte vatandaşlığa olumlu sinyaller geldi. Pazarlıklar çarşamba günü başlıyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Siyah-Kırmızı koalisyon için hazırladığı şartlar arasına çifte vatandaşlığın yürürlüğe konması ve opsiyon modelinin kaldırılmasını da koydu.
Genel Merkez Willy-Brand-Haus'taki küçük çaplı genel kurulda bir araya gelen delegeler ve parti yönetim kurulu üyeleri, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile pazarlıkların başlatılmasını kararlaştırdı. SPD'nin 35 üyelik yönetim kurulu ve parti tabanını önemli kararlara dahil etmek için oluşturulan ‘parti meclisi'ne gelen 200 delege, Büyük Koalisyon için ‘olmazsa olmaz' 10 maddelik şartlarını tanıttı. Bunlar arasında Türk toplumunun beklentisini karşılayan bir madde de var. Buna göre SPD'liler çifte vatandaşlık ve opsiyon modelinde anlaşılamadığı takdirde Büyük Koalisyon'a gitmeyecek.

Birlik Partileri'nden de asgari ücret ve çifte vatandaşlığın mümkün olabileceği yönde sinyaller geldi. Örneğin Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Başkanı Horst Seehofer çifte vatandaşlık konusunda görüşmelere açık olduğunu belirtiliyor. Birlik Partileri ile yapılan ön görüşmede Yeşiller'in dikkatini en çok bu konu çekmişti. Bu görüşmede Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich çifte vatandaşlığa neden karşı olduğunu anlattığı sırada Seehofer'in sözünü bölerek, “Yanlış anlaşılmasın. Ben çifte vatandaşlık için konuşmalara açık olduğumuzu tüm CSU adına söyledim.” dediği katılımcılar tarafından aktarıldı. Seehofer ayrıca mülteci politikaları konusunda da değişime açık olduğu sinyalini verdi. CDU'da ise Başkan Yardımcısı Armin Laschet ve Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaueble de çifte vatandaşlık hakkında olumlu açıklamalarda bulundu.

Birlik partileri ile 2005-2009 yılları arasında hükümetin küçük ortağı olan, ancak 2009'daki seçimlerde tarihindeki en kötü sonucu elde eden SPD, bu defa kendini garantiye almak istiyor. Büyük Koalisyon kurulması durumunda Sosyal Demokratların talepleri şöyle: 8,50 Euro'luk asgari ücretin yasallaştırılması ve kısa süreli istihdamın suiistimal edilmesine engel olunması; emeklilik maaşları konusunda düzenleme; bakım sigorta ücretinin yükseltilmesi; kadın ve erkeklerin, aynı işi yapanların maaşlarının eşit olması; belediyelere daha fazla destek verilmesi, altyapıya yatırım; eğitim sisteminin güçlendirilmesi ve fırsat eşitliliğinin sağlanması; finans piyasalarının etkin bir şekilde düzenlenmesi; Avrupa'da kalkınma ve istihdamın canlandırılması ve güçlendirilmesi; gençler arasındaki işsizlik sorunuyla mücadele edilmesi.

Büyük Koalisyon kurulması durumunda Sol Parti ve Yeşiller Federal Meclis'te yüzde 20'lik güce sahip olan muhalefet konumuna düşecek. SPD, muhalefetin azınlık haklarının korunmasını istedi.

SPD'nin seçim kampanyasında yatırımların giderlerini karşılamak için talep edilen ‘yüksek gelirler için vergi artırımı', ‘çocuklara evde bakım parasının kaldırılması' veya ‘sağlık sisteminin reformu' gibi konuların belirlenen şartlar arasında yer almaması dikkat çekti. Böylelikle SPD Birlik Partileri'ne yönelik adım atmış oldu.

Birlik Partileri ile SPD arasında Büyük Koalisyon için pazarlıkların çarşamba günü başlaması bekleniyor. Taraflar arasındaki konular ve bakanlık pazarlıklarının sona ermesi ve anlaşmanın sağlanması durumunda da gözler yine SPD tabanına çevrilecek. Sebebi ise SPD'nin parti meclisinin, Büyük Koalisyon'u 470 bine yakın üyenye onaylatma kararını almış olması. Bu oylamanın ise 14-16 Kasım tarihleri arasında Leipzig'de yapılacak genel kurula kadar yetiştirilmesi hedefleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.