Busiad Başkanı Yöney: Hükümetimiz Yeni Strateji Uygulamalı

Busiad Başkanı Yöney: Hükümetimiz Yeni Strateji Uygulamalı

Bursa Sanayici İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, “Hükümetimiz, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini alarak yeni bir strateji uygulamalıdır.

Bursa Sanayici İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, “Hükümetimiz, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini alarak yeni bir strateji uygulamalıdır. Bu çalışmalar Türkiye’nin söz konusu risklere çok daha kontrollü yaklaşımını sağlayabilir.” dedi.

Yazılı açıklama yaparak enflasyon rakamlarını değerlendiren Yöney, şunları dile getirdi: “Bilindiği gibi küresel ekonomiye dönük endişeler ve gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları devam etmektedir. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler krize girerse küresel büyümenin de zarar göreceği açıktır. Ortadoğu ülkelerinde artan siyasi, politik ve savaş riskleri, Suriye'ye müdahale ihtimali piyasalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır. Dün açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan da Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirirken ‘son 2 – 3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde, dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz, dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek’ demiş ve konunun önemini vurgulamıştır. Bu nedenle, hükümetimiz, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini alarak yeni bir strateji uygulamalıdır. Bu çalışmalar Türkiye’nin söz konusu risklere çok daha kontrollü yaklaşımını sağlayabilir.”

TÜİK’in, TÜFE aylık yüzde (-) 0,10, ÜFE yüzde 0,04 oranında arttığı yönündeki rakamları hatırlatan Yöney, şöyle devam etti: “Bu veriler çerçevesinde yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8,17, ÜFE'de yüzde 6,38 olarak gerçekleşmiştir. Çekirdek enflasyon ise yüzde 6,37 olarak belirlenmiş bulunuyor. Gıda ve giyim fiyatlarının etkisi ile öngörülerden düşük çıkan rakamlar olumlu bulunmakla birlikte piyasayı rahatlatamamıştır. TCMB'nin yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulmasının zorlaştığını düşünüyoruz.”

En önemli ekonomik sorunlardan birinin dış ticaret açığı olduğunu ifade eden Yöney, “Yılın ilk 7 ayda verilen dış ticaret açığı geçen yıla oranla yüzde 18.3 artarak 60.4 milyar dolara ulaşmıştır. İhracat ve ithalatın artış eğilimine bakıldığında dış ticaret açığının 2013 yılı sonunda 100 milyar doları aşması söz konusu olabilir. Bu konudaki esas risk ise ucuz para döneminin bitmek üzere olduğunu görmek ve fon akışlarının gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini de bilmek olacaktır. Bu nedenle de dış ticaret açığımızı finanse etmek kolay olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.