'Bursa'nın Su, Hava, Katı Atık Ve Toprak Kirliliği Sorunu Var'

'Bursa'nın Su, Hava, Katı Atık Ve Toprak Kirliliği Sorunu Var'

Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge günleri kapsamında ‘Bursa’nın Başlıca Çevre Problemlerinin Değerlendirilmesi’...

Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge günleri kapsamında ‘Bursa’nın Başlıca Çevre Problemlerinin Değerlendirilmesi’ konulu oturumun başkanlığını yaptı. Sunumunda şehrin çevresel problemlerine değinen Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, Bursa’nın su kirliliği, katı atık bertarafı sorunu, hava kirliliği sorunu, toprak kirliliği sorunu, iklim değişikliğinin sonuçları, alınması gereken önlemler gibi konulara dikkat çekti.

    Bu yıl Uludağ Üniversitesi’nin 4’üncüsünü düzenlediği Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde Prof. Dr. Kadir Kestioğlu’nun başkanlığını yaptığı oturumda, Bursa’nın çevresel problemleri masaya yatırıldı. Oturum başkanlığını yürüten Prof. Dr. Kadir Kestioğlu yaptığı sunumunda, İklim değişikliğinin Türkiye'de neden olabileceği çevresel ve sosyoekonomik sorunları ele aldı.

    İklim değişikliğini, karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik olarak tanımlayan Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, iklim değişikliğinin olumsuz sonuçları ile ilgili de uyarılarda bulundu.

    İklim kuşaklarının kuzeye kayması sonucunda Türkiye’nin, daha sıcak ve kurak iklim koşullarının etkisinde kalabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kestioğlu, "İklim değişikliklerinin Türkiye’de de bir takım olumsuz yansımalarını önümüzdeki zamanlarda görmek mümkün olacaktır. Bunlara örnek verecek olursak, sıcak ve kurak devrelerin süresindeki ve şiddetindeki artış, kuraklık ve çölleşme ile tuzlanma ve erozyon gibi olayları hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin mevcut su kaynakları sorununa yeni sorunlar eklenecek, içme ve kullanma suyunda büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Dolayısıyla tarımsal üretim potansiyeli de değişecektir." dedi.

    Sıcaklıktaki artışın insan ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olacağını savunan Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, aşırı sıcaktan kaynaklanan hastalık ve ölüm oranlarının da artacağını dile getirerek “Deniz seviyesi yükselmesine bağlı olarak Türkiye’nin yoğun yerleşme, turizm ve tarım alanlarının yer aldığı alçak alanlar su altında kalacaktır. Aynı şekilde mevsimlik kar ve kalıcı buz örtüsünün kapladığı alanlarda, erimelere bağlı olarak kar çığları, sel ve taşkın olaylarında artış olacaktır." şeklinde konuştu.

    Bursa’daki su kaynaklarının kirlenmesinin nedenleri hakkında da paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, "Şehrimizdeki su kaynaklarının kirletilmesinin önüne ne yazıktır ki geçemiyoruz. Bugün Bursa’da arıtılmadan Nilüfer Çayı’na verilen kentsel ve endüstriyel atıksular, Nilüfer Çayı’ nı önemli ölçüde kirletiyor. Aynı şekilde düzensiz katı atıklardan kaynaklanan sızıntı suları, tarımsal kaynaklı kirlilikler, benzin istasyonlarından kaynaklanan araba yıkama suları ve yağmur suları ile gelen cadde kirlilikleri de Nilüfer Çayı’nın büyük ölçüde kirlenmesine neden oluyor.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.