Bursa’da 3 Bin Ton Kestane Üretimi Hedefleniyor

Bursa’da 3 Bin Ton Kestane Üretimi Hedefleniyor

Bursa’da ‘kanser hastalığı’ nedeniyle her geçen yıl azalan kestane üretiminin yıllık 3 bin tona çıkartılması hedefleniyor.     Kestane üretimini artırmak amacıyla 2001 yılında kurulan ‘Kestane Araştırma Grubu’,...

Bursa’da ‘kanser hastalığı’ nedeniyle her geçen yıl azalan kestane üretiminin yıllık 3 bin tona çıkartılması hedefleniyor.

    Kestane üretimini artırmak amacıyla 2001 yılında kurulan ‘Kestane Araştırma Grubu’, beşinci toplantısını Uludağ Üniversitesi’nde (UÜ) gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

    Vali Yardımcısı Eren, üretimin artırılması yolunda çaba gösterilmesini istedi. Eren, "Sektörümüzde kestaneden sadece ürün olarak şekerleme olarak değil, un, mama ve çiçeklerinden kozmetik sanayinde devreye sokularak daha çok gelir sağlanmasına yönelik çalışmaların artırılmasına çalıştayımızın katkıları olmasını diliyorum." dedi. UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise Bursa ve ülke ekonomisi için önemli bir meyve olan kestaneye ait üretimden pazarlamaya kadar birçok sorunun tartışılarak çözüm üretilmesinin önemine dikkat çekti.

    Bursa’da kestane ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise şunları dile getirdi: "Bakanlığımız, Bursa için 2013 yılında kestane yılı ilan etti.100 bin adet kestane fidanının fidanlığımızda yetiştirerek, bir kısmını köylere dağıtıp bir kısmını da bizler toprakla buluşturduk. Bizim hedefimiz Bursa İçin kestane üretimi yıllık 3 bin tona çıkarmak. Orman teşkilatı olarak dört temel gayemiz var, başta ormanları korumak, ormanları geliştirmek, ormanları işletmek ve orman köylüsünü de kalkındırmaktır. Orman köylüsünü kalkındırınca doğal olarak ormanları korumayı kolaylaştırmış oluyoruz. Kestanenin orman köylüsü tarafından kullanılmasını ve köylünün kalkınmasına katkı sağlamasını önemsiyoruz."

    2 gün süren çalıştayda, Kestane Yetiştiriciliği, Orman Yönetiminde Kestane, Değerlendirme Yöntemleri, Ekonomi ve Pazarlama konuları, Fidan Üretimi ve Bitki koruma konuları ele alındı. Üçüncü gün ise Cumalıkızık ve Yalova Gacık köyünde Gal arısı ile bulaşık kestane alanlarında incelemeler yapıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.