Bulut: 'Hey Onbeşli Tokat Yolları Taşlı' Ağıttır, Düğünlerde Göbek Atılmamalı

Bulut: 'Hey Onbeşli Tokat Yolları Taşlı' Ağıttır, Düğünlerde Göbek Atılmamalı

Birinci Dünya Savaşı’nda Tokat’tan Sarıkamış’a kına yakılarak gönderilen ancak geri dönemeyip donarak şehit olan gençlere 'ağıt' olarak yakılan ‘Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı’ türküsünün düğünlerde oyun havası...

Birinci Dünya Savaşı’nda Tokat’tan Sarıkamış’a kına yakılarak gönderilen ancak geri dönemeyip donarak şehit olan gençlere 'ağıt' olarak yakılan ‘Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı’ türküsünün düğünlerde oyun havası olarak çalınmasına tepkiler sürüyor. Bursa Sarıkamışlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, "Donarak şehit olan atalarımıza yakılmış bir ağıtı ne hüzündür ki bugün düğünlerimizde oyun havası olarak kullanmaktayız." dedi.

Bursa Sarıkamışlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, Rus savaşı sırasında Allahuekber Dağları’nı aşmak isteyen 90 bin askerin donarak şehit olmasının üzerinden 100 yıl geçtiğini söyledi. Bulut, şunları kaydetti: "Erzurum’da konuşulan 120 bin kişilik 3. Orduya mensup Osmanlı askerleri Kafkas Cephesi’ni almak, Doğu Anadolu’daki Rus birliklerinin işgal etmiş oldukları şehir, kasaba ve köyleri geri almak üzere taarruza geçer. Azap ve Köprü köyü savaşları, Osmanlı ordularının üstünlüğü ile geçer. Rus birlikleri dağınık bir şekilde kaçmaya başlar. Kahraman atalarımız kara kış ve yetersiz donanıma rağmen vatan, millet ve namusu uğruna kahramanca savaşarak Sarıkamış Allahu Ekber Dağları’na kadar Rus ordularını püskürtmüştür. Sarıkamış’ı karargah olarak kullanan Ruslar, Osmanlı kuvvetlerine karşı daha donanımlı ve siperlerinde Mehmetçikleri beklerken, Allahu Ekber Dağları’nı aşmak çok da mümkün gözükmüyordu. Çünkü eksi 40 derecede tipi ve kar fırtınasına yakalanan birliklerimiz, ne yazık ki kara kışla savaşarak hayatlarını, canlarını bu vatan için donarak feda etmişlerdir."

GÖBEK ATILMAMALI

Sarıkamış’ın, böylesine kahramanlıklara sahne olmasına rağmen düğünlerde oyun havası olarak söylenen ve eşliğinde göbek atılan ‘Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı’ türküsünün aslında bir ağıt olduğuna dikkat çeken Bulut, "Hani düğünlerimizde, toylarımızda ‘’Hey on beşli’ türküsünü ne yazık ki eğlence görerek söylemekteyiz. Tarih 24 Aralık 1914, Tokat’tan Sarıkamış’a kına yakılarak gönderilen ancak geri dönemeyip donarak şehit olan atalarımıza yakılmış bir ağıtı ne hüzündür ki bugün düğünlerimizde oyun havası olarak kullanmaktayız. Yıllardır söylüyoruz, bu ağıtla düğünlerde göbek atılmamalı. Avşar kızı Karazala Nine’nin, Yemen’e gönderdiği sandığı iki oğlunun Sarıkamış’a gittiğini öğrenince yola koyulur çocuklarını aramaya gider. Sarıkamış’ın Altınbulak köyüne gelir ve orada evlatlarının donarak şehit olduğunu öğrenince şu ağıtı yakar ‘Sarıkamış altınbulak, biz soğanlıyı nerden bilek? Bizim oğlan göçek gezer ağrı zıbın kara yelek.’ diye ağıt yakmıştır. Ama biz özellikle ‘Hey onbeşli onbeşli Tokat yolları taşlı’ türküsünü düğünlerde oyun havası olarak çalıyoruz, söylüyoruz." diye konuştu.

İŞTE O TÜRKÜ

Hey onbeşli onbeşli/ Tokat yolları taşlı/ Onbeşliler gidiyor/ Kızların gözü yaşlı/ Aslan yarim kız senin adın Hediye/ Ben dolandım sen de dolan gel beriye/ Fistan aldım endazesi on yediye/ Gidiyom gidemiyom/ Az doldur içemiyom/ Sevdiğim pek gönüllü/ Koyup da gidemiyom/ Aslan yârim kız senin adın Hediye/ Ben dolandım sen de dolan gel beriye/ Fistan aldım endazesi onyediye/ Giderim elinizden/ Kurtulam dilinizden/ Yeşil baş ördek olsam/ Su içmem gölünüzden/ Aslan yârim kız senin adın Hediye/ Ben dolandım sen de dolan gel beriye/ Fistan aldım endazesi on yediye.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.