Buğday Pazarı alanı ucuza gidecek!

Buğday Pazarı alanı ucuza gidecek!

Yapılması planlanan YHT Garı için acele kamulaştırma kararı çıktı. Kararla birlikte Danıştay'ın durdurma kararı önünde engel kalkarken mülk sahipleri çok düşük meblağlarla mülklerinin elinden alınmaya çalışıldığını söyledi

Acele kamulaştırmalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Günyazı Enerji İletim Hattı, Kahramanmaraş Havalimanı ve Konya Yüksek Hızlı Tren Garı projeleri kapsamında bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Resmi Gazetede yer alan kararlara göre ayrıca, 2015 Yılı Yatırım Programında yer alan "Konya Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi" kapsamında yer ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazlar ile üzerindeki muhdesat, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılacak.

MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Geçen sene Eski Buğday Pazarı alanına yapılacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nda kamulaştırma işlemleriyle ilgili esnaf yargıya gitmişti.  Önce rayların geçeceği yerlerin yerlerin kamulaştırılacağı söylenmişti. Daha sonra ise YHT Gar'ı yapılacağı açıklanmıştı. Esnaflar bir araya gelerek,  Danıştay’a projenin durdurulması için dava açmıştı. Eski Buğday Pazarı alanına yapılacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, Konya’nın önemli bir projesi olarak ön plana çıkarken, esnaf bu proje ile pazar alanının tarih olmasını istememişti.  Danıştay da Eski Buğday Pazarı’na yapılacak olan ikinci YHT Garı Projesini yürütme ve istimlâkları durdurma kararı vermişti. Konya Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi'ndeki belirsizlik süreci  Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararlarıyla sona erdi. Resmi Gazetede yer alan kararlara göre, 2015 Yılı Yatırım Programında yer alan "Konya Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi" kapsamında yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazlar ile üzerindeki muhdesat, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılacak. Konya Buğday Pazarı YHT Gar sahasını kapsayan parsellerin listesinde ise Işık Mahallesi ve Musalla Bağları Mahallesi olmak üzere toplamda 198 tane parsel bulunuyor. Bu alanla acil olarak kamulaştırılacak.

SÜREÇ HIZLANMALI

Demiryol-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Adem Gül acele kamulaştırma kararının alınmasıyla birlikte projenin önündeki engellerin büyük oranda kalktığını belirterek, "Projenin biran önce uygulanması gerekiyor. Şu anki Tren Garı'nın bulunduğu bölgedeki trafik keşmekeşi ve yaşanan sorunlar bunu gösteriyor" dedi. Yeni YHT Garı'nın Eski Buğday Pazarı alanına yapılacak olmasını değerlendiren Gül, şöyle konuştu: "Yapılacak alan bizce de uygun. Şehir merkezine yakın olması önemli. Fakat bağlantı noktalarının oluşturulması gerekiyor. Tren garı ile tramvay, otobüs bağlantılarının sağlanması ve bunların koordine edilmesi lazım." Mülk sahiplerinin sorunları ile ilgili de konuşan Gül, mülk sahiplerinin haklarının verilmesini arzu ettiklerini ve ilgililerin gerekli hassasiyeti göstereceklerine inandıklarını ifade etti.

ELİMİZDEN ZORLA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bölgedeki mülk sahiplerinden Muhammet Kılınçoğlu, açtıkları davalardan haklı oldukları yönünde bir karar çıktığını belirterek, "Belediyenin Adnan Menderes Hali gibi bir alanı varken bizim mülkümüz üzerine yapılması planlanan YHT garı nedeniyle malımız elimizden zorla alınmaya çalışılıyor. Belediye şehir merkezinden çok uzak yerleri metrekareye binlerce lida vererek satarken bize 400 lira gibi komik bir ücret veriyor ve bunu zorla kabul ettirmek istiyorlar. Y istediğimiz tutarı verin ya da nereye yapıyorsanız yapın" dedi. Dedelerinin mehir parası ile dükkanlarını yaptırdığını, hatta asfalt parasını bile verdiğini söyleyen Kılınçoğlu, şöyle konuştu: "140 metrekare dükkanımız var. Şehrin en merkezi yerlerinden bir yer burası. Selçuklu Belediyesi zamanında dükkanımız için 1,5 daire parası vermişti. Şimdi verdikleri para ile yarım daire bile alınmıyor. Tinerci yuvası oldu diye yaygara çıkardılar. Biz burada işimizi yapıyoruz. Eğer yapacaksanız buranın durumunu düzeltin. Rızamız olmadan malımızı alamazsınız. Kamulaştırma halk için yapılır, halkın malı gasp edilmez."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum