Bu Sene 900 Bin Ton Çeltik Üretimi Bekleniyor

Bu Sene 900 Bin Ton Çeltik Üretimi Bekleniyor

Marmara Bölgesi'nde çeltik hasadı başladı. Bu yıl Türkiye'de iklim koşullarının iyi olmasının çeltik veriminde artış sağlaması beklenirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun ilk tahmin sonuçlarına göre çeltik üretimi geçen yıla göre yüzde 2,3 oranında.

Marmara Bölgesi'nde çeltik hasadı başladı. Bu yıl Türkiye'de iklim koşullarının iyi olmasının çeltik veriminde artış sağlaması beklenirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun ilk tahmin sonuçlarına göre çeltik üretimi geçen yıla göre yüzde 2,3 oranında artarak 880 bin tondan 900 bin tona ulaşacak.

TZOB, başlayan çeltik hasadı ve rekolte beklentisi ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, çeltikte son 10 yılda ekim alanında yüzde 83, verimde yüzde 28,5 artış olduğu, bu dönemde üretimin yüzde 136 artsa da hala yüzde 27 oranında bir açık bulunduğu kaydedildi. Ağustos ayı itibariyle bu üretim sezonunda dünyada toplam 712 milyon 800 bin ton çeltik karşılığı 477 milyon 900 bin ton pirinç üretimi beklendiği belirtilen açıklamada, 2012 yılında 699 milyon 100 bin ton olan dünya toplam çeltik üretiminin, bu yıl yüzde 1,96 oranında artarak 712 milyon 800 bin tona ulaşacağı tahminine yer verildi.

Son yıllarda verim miktarındaki artışın yanında ekim alanlarının çoğalmasının da çeltik üretiminin önemli seviyede artmasında etkili olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Son 10 yılda ekim alanları yüzde 83 oranında artarken, çeltik verimi yaklaşık yüzde 28,5 oranında artış göstermiştir. Ekim alanları ve verimdeki artışla birlikte son 10 yılda çeltik üretimi yüzde 136 oranında arttı. İç piyasaya göre dünyada çeltik ve pirinç fiyatları düşük seyrediyor. Dünya fiyatlarının düşük olması üreticilerin rekabet etmesini zorlaştırıyor. Sulama ücretleri, çeltik maliyetinde önemli bir kalemi oluşturmaktadır. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi için sulama ücretleri azaltılmalıdır. Uygulanan destekler olumlu olmakla birlikte, girdi masrafları için verilen destek miktarı yeterli olmamaktadır. Bu sebeple verilen destekler, üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenmelidir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.