Bu Seçim Kdp İçin De Endişe Vericidir (Özel)

Bu Seçim Kdp İçin De Endişe Vericidir (Özel)

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde geçtiğimiz 21 Eylül’de yapılan parlamento seçimlerini Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Gazeteci Yazar Mesud Abdulhalik, seçimin sonuçlarından herkesin ders alması gerektiğini söyledi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde geçtiğimiz 21 Eylül’de yapılan parlamento seçimlerini Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Gazeteci Yazar Mesud Abdulhalik, seçimin sonuçlarından herkesin ders alması gerektiğini söyledi.
Bölgenin etkin gazetecilerinden Abdulhalik, seçim sonuçlarının bundan sonra Kuzey Irak’taki siyasi partilerin kendi politikalarına bakış açısını da değiştireceğini ifade etti.

SEÇİM KDP İÇİN DE ENDİŞE VERİCİ
“Bu seçimleri bir kaç şekilde yorumlayabiliriz. Bir tarafta bir partinin zaferi ki o parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)'dir. Bu parti diğer partilere göre siyasi ve toplumsal olarak merkeze oturmuş ve iyi bir istikrar sağlamıştır. Ancak diğer taraftan KDP'nin bu zaferi endişe dolu bir zaferdir. Çünkü, KDP’si adeta kendisinin bütün projelerini destekleyen, bir siyasi partinin çöküşüyle karşı karşıya. KDP’si oy kaybı yaşayan Kürdistan Yurtseverler Partisi’nin (KYB) gidişatından endişeli.

İkinci bir yorum ise muhalefetin iktidara karşı zaferidir. KYB ‘nin çöküşünde yolsuzluklar etkili oldu. KDP’sinin içerisinde de yolsuzluklar vardır. Şöyle diyebiliriz Kürdistan iki bölümden oluşuyor, bir bölümü iktidardan faydalanan ve ya bu yolsuzluklardan faydalanan. Bir diğer bölüm ise faydalanamayanlar. İşte KDP şimdi faydalananları temsil ediyor, onların da sayısı azdır. KDP o az kısmı temsil etmeye devam ediyor. Ancak muhalefet ise halkın çoğunluğuna hitap ediyor.” diyen Abdulhalik, her siyasi partinin sonuçlara göre kendisine pay çıkartması gerektiğini vurguladı.

SEÇMEN, YOLSUZLUK YAPANLARA OY VERMİYOR

“Bence çok normal bir değişiklik oldu. Çünkü, yolsuzluk yani asıl tabiriyle hırsızlık. Milletin bu durumda olanlara oy vermesi imkansız. Eğer bir yoksul oyunu bir hırsıza veriyorsa, mutlaka doktora görünmeli. Çünkü mutlaka bir sağlık sorunu vardır.” diyen gazeteci Mesud Abdulhalik, siyasette dürüstlüğün önemine vurgu yaptı.

“KYB VE GORAN KOALİSYON KURABİLİR”

Abdulhalik, “KDP yine KYB ile koalisyon hükümeti kurmaya çalışacaktır. Ancak biz millet olarak geniş katılımlı bir hükümet istiyoruz. Başkanlık, kabine, parlamento, güvenlik, devlet daireleri vesaire her yerde katılmalarını istiyoruz. Bu siyasi bir düşüncedir. Ancak yasalar en çok oy alan partiye hükümeti kurması için öncelik veriyor. Bölge Başkanı da en çok oyu alan partiye hükümeti kurmasını talep edecektir. KDP tabi ki KYB ile hükümeti oluşturmak ister, ancak ikisin sandalye sayısı bile 57 sayısına yetmiyor. Söz konusu iki partinin toplam sandalye sayısı 54. Dışarıdan 3 milletvekiline ihtiyaç duyacaklar. Belki KYB bu ittifak için Başbakanlık koltuğunun kendisine verilmesini isteyecek. Goran Hareketi’nin koalisyon hükümeti için kapısı çalınabilir. Bana göre KYB ve Goran da bir koalisyon hükümeti oluşturabilir. O zaman KDP’ye muhalefet düşer. “ dedi.

KDP'Yİ YİNE NEÇİRVAN BARZANİ KURTARACAKTIR
Mesud Abdulhalik’e göre Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’ye hükümet kurma konusunda büyük bir görev düşüyor. “Neçirvan Barzani, İslam merkezli partilerden birini de ikna edebilir, böylelikle bu sıkıntıdan kurtarılırlar.” diyen ünlü gazeteci, KDP’nin Goran Hareketi’ne soğuk baktığını dile getirdi. Abdulhalik , “Muhalefet bizim Kürdistan sisteminde sanki dışlanmıştır. Dağda olan bir grup gibidir. Keşke başta da söylediğim gibi bütün partiler yönetime katılabilirse.” dedi.

KYB YAŞLANDI, AYRICA TALABANİ DE YOK
“KYB bir çok kez buna benzer başarısızlığa uğramış ve toparlanmıştır, ancak bu kez durum çok farklı ve KYB yaşlılığa doğru gidiyor. Ayrıca liderleri Celal Talabani de yok. Tek çareleri muhalefetle diyaloga girmeleridir. Zannediyorum KYB içerisinde çoğunluk stratejik bir ittifak ile yani eski dönemlerde olduğu gibi bir hükümet kurmaktan yana değiller. Muhtemelen daha çok sorunla karşılaşacaklardır.” diyen ünlü gazeteci, İslam merkezli partilerin de sisteme entegre edilmesi gerektiğini dile getirdi.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.