Bu kadarına da pes!

Bu kadarına da pes!

Özel öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin yaşadığı olaylar ‘bu kadarına da pes!’ dedirtiyor. Bazı yurtlarda verilen hizmetlerin eksik ve ayıplı olması nedeniyle ayrılmak isteyen öğrencilere senetleri de verilmiyor.

YURTLARLA İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde olan özel öğrenci yurtlarının bazıları öğrencileri mağdur ediyor. Üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlarla ilgili olarak İl İnsan Hakları Kurulu ve Tüketiciler Birliği’ne çok sayıda şikâyet geliyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, öğrenci yurtlarıyla ilgili pazarlama esnasından başlayan sıkıntıların söz konusu olduğunu belirtti.
AYRILMAK İSTEYEN ÖĞRENCİ NE YAPMALI?
Öğrencilere vaat edilen hizmetlerin yerine getirilmediğini, eksik ya da ayıplı hizmet nedeniyle yurtta kalan öğrencilerin çıkmak istediğini anlatan Mustafa Dinç, yurt yönetiminin senetleri vermemesinden dolayı öğrencilerin mağdur olduğunu söyledi. Dinç, haklı gerekçelerle yurttan çıkmak isteyip senedi verilmediği için çıkamayan öğrencilerin Kaymakamlık Hakem Heyetleri ile İlçe Mili Eğitim Müdürlüklerine başvurabileceklerini aktardı.
BİR ÖĞRENCİNİN YAŞADIĞI İBRETLİK OLAY
Özel bir öğrenci yurdunda kalan Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğrencisi Ankaralı Erkan Kazak, yurtta güvenlik görevlisi ve bazı öğrencilerin yaklaşık iki aydan bu yana sürekli alkol kullandıklarını belirterek, alkolün verdiği sarhoşlukla geçtiğimiz hafta güvenlik görevlisinin yatakhaneyi tuvalet gibi kullandığını ileri sürdü. Kazak, yurttan çıkmak istemesine rağmen senetlerinin verilmediğini iddia etti.



Yurt değil sanki hapis

Özel öğrenci yurtlarıyla ilgili olarak İl İnsan Hakları Kurulu ve Tüketiciler Birliği’ne yoğun şikayet var. Bazı yurtlarda verilen hizmetlerin eksik ve ayıplı olması nedeniyle ayrılmak isteyen öğrencilere senetleri verilmiyor

Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde olan özel öğrenci yurtlarının bazıları öğrencileri mağdur ediyor. Üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlarla ilgili olarak İl İnsan Hakları Kurulu ve Tüketiciler Birliği’ne çok şikâyet geliyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün denetleyip ceza yazma hakkının bulunduğu özel yurtlarını, şikâyet olması durumunda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri de denetleyip ceza kesebiliyor.
BROŞÜRDE YER ALAN HİZMETLER GERÇEKTE YOK
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, öğrenci yurtlarıyla ilgili pazarlama esnasından başlayan sıkıntıların söz konusu olduğunu belirtti. Bazı yurtlarda öğrencilere vaat edilen hizmetlerin yerine getirilmediğini, eksik ya da ayıplı hizmet nedeniyle yurtta kalan öğrencilerin çıkmak istediğini anlatan Mustafa Dinç, “Kayıt sürecinde Kampüs’ün bahçesine yurtlar tarafından stant kuruluyor. Burada öğrencilere broşür dağıttırıyorlar. Yurtla ilgili bilgi almak isteyen öğrenciyi servislerle hemen yurda götürüyorlar, gezdiriyorlar, o haliyle öğrenciye düşünme imkanı sağlamadan sözleşme imzalattırıyorlar” dedi.
Yurtta kalan öğrencinin zamanla vaat edilen hizmetlerin yapılmadığını gördüğünü ifade eden Mustafa Dinç, “Broşürlerde yer alan internet kafeler, spor salonları, kuaförler depoya dönüştürülüyor” değerlendirmesinde bulundu.
YURTTAN ÇIKMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?
Yurttan memnun kalmayan öğrencilerin ayrılmak istediğini ancak yurt yönetiminin senetleri vermediklerinden dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Mustafa Dinç, yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi: “Öğrenciler, yurt kendine anlatılan özellikleri taşımıyorsa, bunu yazılı olarak bildirmeleri gerekir. Ayrılmak istiyorsa ve haklı gerekçeleri varsa, çünkü hiçbir haklı gerekçesi olmadan yurttan ayrılması da zor. Ayrıca yurda kayıt esnasında kendilerine verilen broşürleri saklamaları lazım. Başvurularını da Kaymakamlık Hakem Heyetlerine, yurtla ilgili şikayetlerini ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yapabilirler. Ayrıca Yurt-Kur’a da şikayette bulunulabilir.

Bir öğrencinin yaşadığı ibretlik olay

Özel bir öğrenci yurdunda kalan Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğrencisi Ankaralı Erkan Kazak, yurtta güvenlik görevlisi ve bazı öğrencilerin yaklaşık iki aydan bu yana sürekli alkol kullandıklarını belirterek, alkolün verdiği sarhoşlukla geçtiğimiz hafta güvenlik görevlisinin yatakhaneyi tuvalet gibi kullandığını ileri sürdü. Yurtta zaman zaman bu tür rahatsızlıkların yaşandığını ve bu durumdan yurtta kalan öğrencilerin büyük bir bölümünün şikayetçi olduğunu söyleyen Erkan Kazak, yurtla ilişiklerini kesmek istediklerini ancak, yurt yöneticilerinin senetlerini vermediğini belirtti. Erkan Kazak, “Dönemin başında yurda kayıt yaptırdım. Normalde erken saatlerde uyduğum için farkında olmuyordum, zaman zaman gece saatlerinde güvenlik görevlileri yurtta kalan bazı öğrencilerle birlikte alkol alıyormuş. Bir öğrenci yurdunda, yurdun güvenliğinden sorumlu bir insanın yurtta alkol alması ve yurtta kalan öğrencilerle birlikte alkol kullanması ne derece doğru bir davranıştır” diye sordu.
Geçtiğimiz hafta güvenlik görevlisinin alkol aldıktan sonra arkadaşları ile birlikte kaldığı odaya gelip yatağı tuvalet olarak kullandığını iddia eden Erkan Kazak, “Arkadaşlarımla birlikte bu durumu yurdun müdürüne şikayet ettik. O da yurdun sahibine yönlendirdi. Yurttan çıkmak istediğimizi, yaşanılan olayları kendisine bir dilekçe ile anlattık. Senedimizi vermesini, yurttan ayrılmak istediğimizi bildirdik. Bize ilgisiz cevaplar verdi, senedi vermedi. Israr ettiğimizde bizi tersledi, ‘Gidin ne yapabiliyorsanız yapın. Yurda olan borcunuzun yüzde 70’ini ödemeden senedi vermem’ dedi. Polise başvurduk, yapabileceğimiz bir şey yok” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.