Brezilya’da Seçim Yaklaşırken Rousseff Popülerliğini Koruyor

Brezilya’da Seçim Yaklaşırken Rousseff Popülerliğini Koruyor

Brezilya, Ekim ayı içinde gerçekleşecek başkanlık seçimi için gün sayıyor. Toplam 11 adayın katıldığı yarışta, üç adayın ismi öne çıkıyor. Yapılan son anketlere göre İşçi Partisi’nin (PT) adayı ve mevcut Devlet Başkanı Dilma...

Brezilya, Ekim ayı içinde gerçekleşecek başkanlık seçimi için gün sayıyor. Toplam 11 adayın katıldığı yarışta, üç adayın ismi öne çıkıyor. Yapılan son anketlere göre İşçi Partisi’nin (PT) adayı ve mevcut Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yüzde 38 oy oranıyla ikinci turda seçilmesi bekleniyor.

Muhalefet kanadında birçok çatı adayın söz konusu olduğu seçim yarışında, Rousseff’in en yakın rakibinin yüzde 23, ikinci partinin yüzde 9 diğer küçük parti adaylarının ise yüzde 3 ile yüzde 1 oranında kalması bekleniyor.

ESKİ SİYASETÇİLER SAHAYA İNDİ

İktidar ve ana muhalefet partileri arasında yaşanan sözlü rekabet, eski siyasetçilerin sahaya inmesine neden oldu. Brezilya kamuoyunda uzun süre İşçi Partisi’nin adayının kim olacağı tartışılırken, eski Devlet Başkanı Lula da Silva, çağrılara rağmen aday olmayacağını ve halefi Rousseff’i destekleyeceğini duyurmuştu. Nitekim Rousseff’in seçim kampanyasında aktif bir şekilde çalışan Lula’nın bu adımı, ana muhalefet partisini harekete geçirerek eski Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso’nun da aynı şekilde kendi partisinin adayı Aecio Neves’e destek vereceğini açıklamasıyla netice verdi.

Rousseff, kampanya sürecinde orta ve alt gelir grubuna hitap eden sosyal politikaları öne çıkarırken, muhalefet ise siyasi reform, aktif dış politika ve yeni ekonomi politikaları üzerinde duruyor. Ayrıca kampanya boyunca medyanın tarafsız duruşu dikkat çekerken adaylar, gazete sütunları ve televizyonlarda karşı karşıya getirilerek kozlarını paylaşıyor.

"GÖREVİMİ AKSATAMAM"

Kampanya sürecinde devlet imkanlarını kullanmayacağını ve başkan olduğu sürece görevini aksatmadan yürüteceğini belirten Rousseff, bu süre içinde katıldığı resmi programların hiçbirinde seçim propagandası yapmadı. Ayrıca gazete ve televizyonlara verdiği mülakatları Cumartesi günlerini kapsayan tatil zamanına denk getiren Rousseff, bakanlık yaptığı dönemde gerçekleşen bir kamu alımı hakkında kendi adının geçtiği yolsuzluk soruşturmasına destek verdiğini açıkladı.

11 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi, Lula dönemine ilişkin büyük bir yolsuzluk soruşturması geçirmesine ve bağımsız yargı aracılığıyla parti içinden önemli isimlerin ceza almasına rağmen ülkede hala popülerliğini koruyor. 5 Ekim’de gerçekleşecek ilk turun ardından sürpriz bir gelişme olmazsa, 26 Ekim’de yapılacak ikinci tur oylamada Dilma Rousseff’in yeniden başkan seçilmesi öngörülüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.