Bosna’daki İkinci Büyük Katliamın Acısı Hâlâ Taze

Bosna’daki İkinci Büyük Katliamın Acısı Hâlâ Taze

Bosna Savaşı’nın hemen başında irtikap edilen Priyedor katliamıyla ilgili kimlikleri tespit edilen 48 kişinin cenazeleri, gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Bosna Savaşı’nın hemen başında irtikap edilen Priyedor katliamıyla ilgili kimlikleri tespit edilen 48 kişinin cenazeleri, gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Bu yıl, öldürüldüğü sırada sadece 15 yaşında olan Zlate (Himzo) Hırnyiç ile 68 yaşındaki Muharem (Yuso) Grozdaniç de toprağa verilenler arasında yer aldı.

Hase (Recep) Beşiç ve ikiz kardeşleri Suad ve Nihad'in toplu mezarda bulunan kalıntıları da Priyedor’da defnedildi. İkizler, öldürüldüklerinde 21 yaşındaydı. Anneleri Badema Beşiç ise oğullarının kemiklerinin bulunduğunu öğrenemeden geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti.

Futbol sahasındaki cenaze namazını Bosna Hersek Reis-ul Uleması Huseyin Kavazoviç kıldırdı.

Katledildiğinde 19 yaşında olan Şeykoviç Ahir'in kardeşi Krkiç Edisa, "Ben ve ağabeyim, çocuklarımızla birlikte onunla vedalaşmaya geldik." dedi.

Şehitlerin cenazeleri şehirdeki farklı mezarlıklarda toprağa verildi. Kozarats İslam Birliği Baş İmamı Amir Mahiç Efendi, kendi bölgelerinde 22 şehidi bugün toprağa vereceklerini ifade etti. Kozarats'da bin 232 insanın katledildiğini ifade eden imam, bugüne kadar kimlikleri belirlenen 932 şehidin defnedildiğini dile getirdi.

Kayıp İnsanlar Enstitüsü Sözcüsü Leyla Çengiç, şehitlerin kalıntılarının bölgedeki farklı toplu mezarlarda bulunduktan sonra kimliklerin tespit edildiğini aktardı. Çengiç, en büyük toplu mezardan şu ana kadar toplam 456 şehidin kalıntıların çıkarıldığını söyledi.
Priyedor belediyesinde şu ana kadar 2 bin şehidin kalıntıları bulundu. Yaklaşık bin 200 kayıp da hâlâ aranıyor.

Srebrenitsa'dan sonra Bosna Savaşı’nda savaşında ikinci büyük katliam Priyedor ve çevresinde yapıldı. Bölgede 1992 yılında, aralarında Hırvatların da olduğu 5 bin 200 insan katledilmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.