Bosna Katliamının Sorumlusu Radovan Karaciç Hakim Karşısına Çıktı

Bosna Katliamının Sorumlusu Radovan Karaciç Hakim Karşısına Çıktı
Srebrenitsa katliamından 19 yıl sonra katliamın baş sorumluları eski Bosnalı Sırp General Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç, Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya’da işlenen suçlar için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde...

Srebrenitsa katliamından 19 yıl sonra katliamın baş sorumluları eski Bosnalı Sırp General Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç, Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya’da işlenen suçlar için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde (ICTY) hâkim karşısına çıktı.

Lahey ICTY savcıları, 2009 yılından bu güne değin yargılanan eski Bosnalı Sırp Lider Radovan Karadziç, Bosna'nın kanlı iç savaş sırasında etnik temizlik arkasındaki en önemli kişi olmasından dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Radovan Karaciç, Bosna savaşı sırasında, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanıyor. 2015 yılı sonuna kadar Radovan Karaciç hakkındaki kararın verilmesi bekleniyor.

ETNİK TEMİZLİK

Birleşmiş Milletler Savcısı Alan Tieger, 1995 yılında Bosna'da işlenen suçların direkt olarak bir etnik temizlik olduğunu, bunun liderliğini ise Radovan Karaciç'in yaptığını açıkladı.

Karaciç, Sırp kasabı general Ratko Mladiç ile birlikte, Bosnalı Müslümanları ormanlarda katletmek ve zorla evlerini terk etmelerini sağlamakla suçlandı.

Savcılar, Sırp Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç ve Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç ile birlikte, Karadziç'in 1991 yılında Yugoslavya'nın çöküşünden sonra eski Yugoslavya topraklarında Bosnalı Müslüman ve Hırvatlar'ı yok etmek için birlikte hareket ettiklerini söyledi. Savcıların iddianamelerinin ardından Radovan Karaciç ve avukatı Peter Robinson bu hafta savunmalarını mahkemeye sunacaklar.

BOSNALI ANNELER MÜEBBET HAPİS İSTİYOR

Bosna'dan, Lahey'deki ICTY duruşmasını izlemeye gelen Srebrenitsa Anneleri Başkanı Münire Subaşiç, "Bosna'da işlenen katliamların baş sorumlusu Radovan Kraciç ev Ratko Miladiç'tir. Lahey ICTY Mahkemesi'nin en ağır cezası olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.

11 TEMMUZ 1995'TE 8 BİNDEN FAZLA BOŞNAK KATLEDİLDİ

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Karaciç, Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman'ın öldürülmesiyle ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (ICTY) soykırım suçundan yargılanıyor.

ESKİ YUGOSLAVYA ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da tam adıyla Eski Yugoslavya'nın Topraklarında 1991 Yılından Bu Yana Uluslararası İnsan Haklarını Çiğnemekle Sorumlu Kişilerin Cezalandırılması İçin Kurulmuş Uluslararası Mahkeme, Birleşmiş Milletler Kurumu'nun bir parçası olup eski Yugoslavya'da işlenmiş savaş suçlarını cezalandırma amacını gütmektedir. Mahkeme, sadece bu amaçla kurulmuş olup Hollanda'nın Lahey kentinde yer almakta.

MAHKEMENİN TEK TÜRK ÜYESİ MEHMET GÜNEY

Mahkemenin şimdiye kadar yargıladığı kişiler arasında en ünlüsü ise kuşkusuz Slobodan Miloseviç'ti. Bosna, Hırvatistan ve Kosova'da ağır savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Miloseviç, mahkemesi bitmeden 2006 yılında Lahey'deki hapishanede ölmüştü. Verdiği kararları birçok kesim tarafından eleştirilen ICTY'de halihazırda savaş sırasında işledikleri suçlardan dolayı Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç ve eski lider Radovan Karadziç'in yargılaması ise devam ediyor. Baktığı davaları önümüzdeki yıl tamamlaması beklenen ve 2015 yılında kapatılabileceği açıklanan BM'ye bağlı mahkemede, bir Türk yargıç da görev yapıyor. ICTY'de temyiz yargıçlığı görevinde bulunan eski büyükelçi Mehmet Güney, mahkemenin tek Türk üyesi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.