Borçlara çözüm arayışı

Borçlara çözüm arayışı

Tarımsal sulamayla alakalı ilgili kurumlardan 60 kişiyi bir araya getiren MEDAŞ, tarımsal sulama borçlarının çözümü noktasında çalıştay düzenledi

Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (MEDAŞ), tarımsal sulama borçlarıyla ilgili olarak çiftçinin sorunlarına çözüm önerileri bulmak amacıyla bir çalıştay düzenledi. Rixos Otel’de gerçekleşen çalıştaya, ziraat odaları yetkilileri, tarımsal sulama birliği yetkilileri, Devlet Su İşleri yetkilileri gibi ilgili kurumlar katıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Konya Milletvekili Hasan Angı, AKP Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ve MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu da toplantıda hazır bulundu. 60’a yakın kişinin katıldığı çalıştay 3–4 aylık bir süreci kapsayacak ve çalışma sonunda tarımsal sulama ile ilgili çözüm önerileri rapor halinde Maliye, Tarım ve Enerji Bakanlıklarına sunulacak.
“AMACIMIZ ÇİFTÇİNİN SORUNUNU ÇÖZMEK”
Tarımsal sulamayla ilgili sorunların çözümü için yeni bir çalışma başlattıklarını belirten MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir ve Niğde illerini kapsayan MEDAŞ’ın yüksek hizmet kalitesini yakalamak üzere yetkinliklerini geliştirme ve yapılanmasını iyileştirme faaliyetlerini başlattığını dile getirdi. “Elektrikle ilgili sorunlara MEDAŞ’ın sorunu değil çiftinin sorunu olarak bakıyoruz” diyen Kazazoğlu, şunları kaydetti: “MEDAŞ, ülkemizin tarımsal sulama kaynaklı elektrik tüketiminin en yüksek olan bölgesine hizmet vermektedir. Söz konusu müşteri profili bir taraftan sosyo-ekonomik sorunları içerisinde sıkıntı çekerken, diğer taraftan MEDAŞ elektrik bedellerini tahakkuk ve tahsilâtında sıkıntı çekmekte ve bu durumdan her iki tarafta zarar görmektedir. Dolayısıyla çiftçimizin sorunlarının çözümü noktasında tarımsal sulamayla ilgili tüm kurumları bir çalıştayda topladık. Bu toplantımız 3-4 ay sürecek. Konunun tarafsız bir gözle bakılması için Delloitte Danışma Şirketinden destek aldık. Çalışmanın sonunda hazırlanacak rapor hükümete sunulacak. Sorunun çözümü noktasında asıl önemli nokta MEDAŞ’ın, bakanlıkların, belediyelerin ve ilgili kuruluşların ne yapacağıdır. Rapor kapsamında herkes üzerine düşen görevi yaparsa sorunların tamamı çözüme kavuşacaktır.”
“TOPLANTI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA ÖNEMLİ”
AKP Konya Milletvekili Hasan Angı da, Türk çiftçisinin yıllardan beri birçok sıkıntısının olduğunu tarımsal sulamayla ilgili sıkıntılarının ise giderilmesi noktasında MEDAŞ’ın organize ettiği bu toplantının önemli olduğunu kaydetti. Sorunların çözümü noktasında Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın ortak çalışmada buluşması gerektiğini anlatan Angı, “MEDAŞ’ın düzenlediği bu toplantıda çalışma grupları sorunları tartışıyor. Sulama borçları noktasında tahsilat ve tahakkuk sorunlarının belirlenmesi önemli bir adımdır. Eski borçlarla ilgili yapılandırma kapsamında kanun tasarısı şuanda Meclis’te. Bu yasalaştıktan sonra eski borçlarla ilgili çiftçiler önemli oranda rahatlayacaktır. Tarımsal sulama noktasında elektriğin önemli bir maliyeti var. Çünkü Konya Ovası’nda tarımda kullanılmak için yerin onlarca metre altından su çıkarılıyor. Dolayısıyla elektrik borçlarında maliyet, çiftçinin rekabet edebilecek seviyeye çekilmesi gerekiyor” diye konuştu. Angı, çalışma sonunda oluşturulacak raporda belirtilen çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını da aktardı.
“ÖNEMLİ OLAN SİYASİ İRADENİN SORUNA EĞİLMESİDİR”
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, elektrik borçlarıyla ilgili MEDAŞ’ın başlatmış olduğu bu adımı olumlu karşıladığının altını çizerek, sulama borçları noktasında birçok kurumun bir araya gelmesinin ve çözüm önerisi sunmalarının önemli olduğunu kaydetti. Toplantıdan çıkacak sonucunun siyasi iradeye yansımasının gerekli olduğunu aktaran Şaban Güven, “Siyasi irade sorunların çözümü noktasında öne sürdüğümüz çözüm önerilerini dikkate almalıdır. Bu çözüm önerilerine göre adım atmalıdır. Bu yapıldığı takdirde tarımsal sulama borçlarıyla ilgili sorunlar önemli oranda çözüme kavuşturulacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.