Borç vatandaşın değil

Borç vatandaşın değil

Toplumun büyük kesimi borçlanmış durumda. Uzmanlar ise vatandaşların bu derece borçlanmasının sebebini devletin borçluluğundan kaynaklandığını söylüyor

Toplum borçlu, insanların geleceği ipotek altında. Esnaf, vatandaşlar ve çiftçiler gelirlerini ipotek ettirmiş durumdalar. Ülkede kredi kartı kullanımı her geçen gün artış gösterirken, vatandaş kredi kartı borçları nedeniyle gelirlerini bankalara vermek zorunda kalıyor. Çiftçi borçları yüzünden tarladaki ürününü hasat etmeden ipotek ettirmiş durumda. Ülke ekonomisi büyüyor deniliyor, vatandaşların bu derece borçlanması kimin ekonomisinin büyüdüğü sorusunu gündeme getiriyor. Toplumun büyük kesiminin borçlu olduğunu anımsatan Ekonomist Şevki Çobanoğlu, “Ülkemizde ve dünyada meydana gelen ekonomik kriz nedeniyle işsizlik oranı artmış durumda. İnsanların düzenli gelirleri yok, borç alarak geçimlerini sağlıyorlar. Ayrıca ev ve araba almak için bankadan kredi çeken vatandaşlar uzun yıllar bu kredi borcunu ödemek için çalışıyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin ekonomik politikası iyi yönetilmediği için vatandaşların borçlandığını da dile getiren Şevki Çobanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaşın borçlu olması devletin borçlu olmasını gösterir. Türkiye’nin bu ekonomik çıkmazdan kurtulması için iç ve dış borçlardan kurtulması gerekir. Ülkemiz, borç faizini ödemekten yatırım yapamıyor. Ülkeye yatırım olmadığı için vatandaşlar işsiz. Buradan anlaşılacağı üzere vatandaşın borçlu olması devletin borçluluğunu gösterir. Ülkemizin kaynakları yine ülkemizin gelişmesi için kullanılmalıdır. Biz gelirimizin büyük bölümünü faize ödüyoruz. Bu şartlarda ekonomimizin iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bazı medya kuruluşlarında ülke ekonomisin büyüdüğü belirtiliyor. Ülkede bir sıcak para akışı var ama bu durum toplumun büyük kısmına yansımıyor.”
KREDİ KARTI BORÇLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
İnsanların her geçen gün daha borçlu bir hale geldiklerini söyleyen Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin de, “Küreselleşen bir dünyada insanların daha fazla tüketim yaptıkları için daha çok borçlanır oldular. İnsanlarda kredi kartı kullanımı her geçen gün artıyor. Bir insan birkaç bankanın kredi kartını bulunduruyor ve hepsine de borcu bulunuyor. 2009 yılı verilerine göre ülkemizde vatandaşların 42 milyar TL kredi kartı borcu var. 2010 verileri açıklanmadı ama tahminim bu borçta en az yüzde 20’lik artış olacaktır. İnsanların kredi kartı kullanımına sınırlama getirilmesi gerekir. Bankalar kredi kartını daha fazla kullandırmak için teşvik ediyor. Banka müşterinin borcunu zamanında ödememesi durumunda hukuki işlem başlatmıyor. Bu nedenle borç her geçen gün artıyor. Banka müşteri borcu ne zaman ödeyemeyecek miktara gelince hukuki işlem başlatıyor. Bankalar bu işlemden çok memnunlar. Banka, müşterinin borcu cüzi miktardayken hukuki işlem başlatsa, vatandaşlar bu kadar çok borcun altına giremeyeceklerdir” diye konuştu. Tüketim kültürünün insanlara gereksiz alışveriş yaptırdığını da vurgulayan Ayhan Tekin, “İlk başlarda kredi kartı kullanmak insanlara bir prestij sağladığı düşünülüyordu. Ancak şimdi kredi kartı borcunu ödeyemeyen insanların feryatları diğer vatandaşlara ders oldu. İnsanlar kredi kartı kullanmaktan çekinir hale geldi ancak alıştıkları için bırakamıyorlar. Kredi kartı kullanımı her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Şu an üniversite öğrencilerinin büyük bölümünde kredi kartı var. Kredi kartı borçları nedeniyle gelirler ipotek altında. Gelirimiz kadar alışveriş yapmamız gerekir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.