Borç gelirin yarısını aştı

Borç gelirin yarısını aştı

2003 yılında milli gelire oranı yüzde 37 seviyesinde olan Türkiye’nin dış borcu, 14 yıllık tırmanışın ardından ilk kez yüzde 51’i aştı…

Üreterek değil de borçlanarak büyüme politikalarının Türkiye’yi getirdiği nokta, borcun her geçen yıl kabarması oluyor. 2003 senesinde dış borcun milli gelire oranı % 37.6 iken, geçen sürede borç mütemadiyen arttı ve sonunda milli gelirin yarısını da aştı. Türkiye’nin Haziran sonu itibarıyla brüt dış borç stoku, yılın ikinci çeyreğinde 20 milyar dolardan fazla artarak 432.4 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin 2003 yılı ikinci çeyrek sonunda 135 milyar dolar olan toplam dış borçlarının milli gelire oranı yüzde 52.4 düzeyindeydi.

“KAMUNUN BORCU YOK” DENSE DE VAR!

Hazine Müsteşarlığı’nın resmi verilerine göre, brüt dış borç stoku milli gelirin yüzde 51.8’ine ulaştı. Türkiye’nin net dış borç stoku da 30 Haziran itibarıyla 283.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Hazine garantili dış borç stoku da 13.2 milyar dolar oldu. Kamunun net borç stoku ise bu dönemde 236.8 milyar lira olarak gerçekleşti ve milli gelire oranı da yüzde 8.5’i buldu.

“MALİYE POLİTİKASINDA GEREKSİZ BİR TELAŞ”

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’daki zamlara ilişkin, maliye politikasında “gereksiz bir telaş” bulunduğunu belirtmişti. “Türkiye şu anda GSYH’ye oranla yüzde 2 bütçe açığı ile ek vergiye ihtiyaç kalmaksızın savunma ihtiyaçlarını karşılayabilir” diyen Cemil Ertem, vergi artışlarını “gereksiz, hatta sakıncalı” olarak tanımlamıştı.

Türkiye’nin Haziran sonu itibarıyla brüt dış borç stoku, yılın ikinci çeyreğinde 20 milyar dolardan fazla artarak, 2003’ten bu yana ilk kez milli gelirin yarısını aştı ve 432.4 milyar dolara çıktı. Hazine garantili dış borç stoku 13.2 milyar dolar, kamu net borç stoku da 236.8 milyar lira olarak gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığı, 30 Haziran 2017 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile AB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.

Bu dönemde Türkiye’nin brüt dış borç stoku, 432.4 milyar dolar oldu, stokun milli gelire oranı yüzde 51.8 olarak hesaplandı. Türkiye’nin net dış borç stoku da 30 Haziran itibarıyla 283.1 milyar dolar olarak gerçekleşti, stokun milli gelire oranı yüzde 33.9 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde Hazine garantili dış borç stoku da 13.2 milyar dolar oldu.

Kamu net borç stoku ise bu dönemde 236.8 milyar lira olarak gerçekleşti, stokun milli gelire oranı yüzde 8.5 olarak belirlendi. AB tanımlı genel yönetim borç stoku 797.6 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı ise yüzde 28.5 olarak kayıtlara geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum