'Bonzaiye Macera Olsun Diye Başlıyorlar Ama Bir Kullanım Bağımlı Yapıyor'

'Bonzaiye Macera Olsun Diye Başlıyorlar Ama Bir Kullanım Bağımlı Yapıyor'

İçinde fare zehiri ve tarım ilacı olduğu belirtilen bonzai, ölüm saçmaya devam ediyor. Eskişehir’de son iki ay içerisinde bonzai içen 19 kişi hastaneye kaldırıldı. Sadece Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne bonzaiden 6 kişi...

İçinde fare zehiri ve tarım ilacı olduğu belirtilen bonzai, ölüm saçmaya devam ediyor. Eskişehir’de son iki ay içerisinde bonzai içen 19 kişi hastaneye kaldırıldı. Sadece Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne bonzaiden 6 kişi getirildi. Bunlardan biri hayatını kaybetti.

Aralarında karı koca da olan ve tedaviyle kurtarılan 5 kişiye ise psikolojik tedavi veriliyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birgül Yelken ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Ekemen, bonzai kullanımındaki artışa dikkat çekerek aileleri uyardı. İki bilim adamı bonzai nedeniyle hastaneye getirilen kişilerin ortak özelliklerinin ise macera olsun diye bir kez kullandıklarını ama bir kullanımla bağımlı hale geldiklerini aktardı. Bonzai’nin yapımının kolay olduğunu vurgulayan iki bilim adamı, bu maddenin bir evin mutfağında bile kolayca yapılabildiğini, yapanların da ellerine ne tür zehir geçerse içine attıklarını aktardı. Bonzai’nin en çok 21 ile 34 yaş grubu arasında kullanıcısı olduğunun altını çizen iki bilim adamı, temiz toplum için bu kötü maddeyle ilgili ağır yasaların çıkarılması gerektiğine değindi. Bu arada, kentte son son birkaç ay içerisinde bonzaiden 12 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Türkiye’de son günlerde bonzai kullanımındaki artış uzmanları da korkutuyor. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birgül Yelken ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Ekemen, bonzai kullanımındaki artışa dikkat çekti. Aileleri bonzaiye karşı uyaran iki bilim adamı, bu konuda özellikle ailelere ve polise büyük görev düştüğünü kaydetti. Prof. Yelken, “Aileler çocuklarından ilgiyi esirgememeli. Hatta daha fazla ilgi göstermeli. Polis de bonzai satıcılarının peşini bırakmamalı. Bonzai maddesinin Türkiye’ye girişi engellenmeli. Yoksa çok kötü felaketlerin devamı gelir.” diye konuştu.

“EVDE BİLE YAPILAN BONZAİ’YE ELDE NE ZEHİR VARSA İÇİNE ATIYORLAR”

Prof. Dr. Yelken, Eskişehir’de bonzai kullanımının iki ay içinde artış gösterdiğini vurguladı. Artık hiç kimsenin diğer uyuşturuculardan söz etmediğini belirterek, gençlerin uyuşturucu kullanımında bonzaiye yöneldiğine dikkat çekti. Bonzai’yi üretmek için tarlaya gerek olmadığını, laboratuvar ortamında basitçe üretilebildiğinin altını çizen Prof. Yelken, bonzai ile üretimi ve içeriği konusunda dikkat çeken şu ifadeleri kullandı: “Bonzai, bir evin mutfağında da üretilebilir. Ayrıca, yurt dışından Türkiye’ye sokuluyor ve ucuz olduğu için ulaşımı kolay oluyor. Bonzai üretiminde çeşitli maddeler kullanılıyor. Mesela, bonzainin içinde fare zehri de bulunuyor, tarım ilaçları da. Yani, üretimi yapan elinde ne zehir varsa onu katıyor. Bir bonzai maddesi, diğeri ile birbirini tutmuyor. Her laboratuvar da zehrin içeriğini tespit edemiyor.”

Prof. Dr. Yelken ile Doç. Dr. Ekemen, iki ay içinde bonzai kullandığı için Tıp Fakültesi Hastanesi'nde biri karı-koca olmak üzere toplam 6 kişinin tedavi altına alındığını anlattı. Prof. Yelken, tedavi altına alınan bu kişilerden maalesef birini kurtaramadıklarını ifade ederek, bu kişinin geçtiğimiz Haziran ayında hayatını kaybettiğini anlattı.

“MACERA OLSUN DİYE BAŞLIYORLAR AMA BİR KEZ KULLANMAK BAĞIMLI YAPIYOR”

Başta karı-koca olmak üzere 5 kişinin ise sağlıklarına kavuştuğunu dile getiren Prof. Dr. Yelken, “Bu kişilerin psikiyatri tedavileri sürüyor. Hepsi macera olsun ve bir kez denemek için bonzai kullanımına başlamışlar. Sonra bağımlısı olmuşlar. Bir kez kullanmak bile bağımlı yapıyor. Hepsinin bir öyküsü var.” diye konuştu.

“BONZAİ’NİN EN ÇOK 21 VE 34 YAŞ GRUBUNDA KULLANICILARI VAR”

Bonzi’yi en çok 21 ile 34 yaş grubunda kullanıcısı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ekemen ise özellikle ailelerin, çocukların bonzaiye ulaşmaması için yakın olması gerektiğini, sevgiyi ve ilgiyi esirgememeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ailelerin, çocuklarını yakından takip etmelerini tavsiye eden Doç. Dr. Ekemen, “Çocukların kilo kaybı, halsizlik gibi şüpheli durumlarına ise kayıtsız kalmamalılar. Polisler de mücadeleyi artırarak sürdürmeli. Eğlence mekanları sıkı kontrol altında tutulmalı. Satıcılara göz açtırılmamalı. Bu maddenin Türkiye’ye girişleri engellenmeli.” ifadesini kullandı.

Bonzai için hukukçulara ve hükümete büyük görev düştüğünü aktaran Ekemen, “Bonzai içene yasalarda da ağır hükümler konulmalıdır. Kısacası sağlıklı toplum için bonzainin kaynağı kurutulmalıdır.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.