Bm Genel Sekreteri Ban: Gazze’de 459 Çocuk Hayatını Kaybetti

Bm Genel Sekreteri Ban: Gazze’de 459 Çocuk Hayatını Kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze’de Mısır’ın devreye girmesi ile sağlanan ateşkesin kalıcı olması için çaba gösterilmesini istedi. Ban, Gazze’de sürdürülen saldırılar sonunda bugüne kadar 2 bin insanın yaşamını...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze’de Mısır’ın devreye girmesi ile sağlanan ateşkesin kalıcı olması için çaba gösterilmesini istedi. Ban, Gazze’de sürdürülen saldırılar sonunda bugüne kadar 2 bin insanın yaşamını yitirdiğini, bunlardan 459’unun çocuklar olduğunu kaydetti.

Geçici ateşkesin önemli ancak yetersiz olduğunu belirten Ban, kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını umud ettiğini söyledi. Şuan 300 bin Filistinlinin BM’nin mülteci kamplarında yaşadıklarını anlatan Ban, 100 binden fazla insanın da evlerinin yıkıldığını ve evsiz kaldıklarına dikkat çekti.

Gazze’de hemen her evin sussuz kaldığını aktaran Ban, ‘‘Affetlerle mücadele eden hastanelerin kendileri affet durumunda. İki haftaya kadar yeni öğretim yılı başlayacak ancak mevcut okul binaların ya tamamen ya da kısmen kullanılamaz halde’’ diye konuştu.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Ban, Hamas tarafından atılan roketlere karşı İsrail’in halkını korumasının görevi olduğunu söyledi. Ban daha sonra şöyle konuştu; "Ancak İsrail’in mücadele de güç orantısı ve ayrım (sivil) gibi konularda ciddi soruları gündeme getirdi. Militanların varlığına dair raporda olsa bu masum binlerce sivilin hayatını ve güvenliğini tehlike altına atmayı haklı çıkarmaz.’’

BM’e ait okullara ve sığınmacı kamplarına İsrail tarafından yapılan saldırılar için soruşturma açılmasını talep eden Ban, yine sivillerin öldürülmesi ve verilen zarardan dolayı da birilerinin hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Ban konuşmasını üç temel başlıkta yaptı. Bunlardan ilki Gazze diğerleri ise Irak ve Ebola virüsü oldu.

"IRAK’TAKİ SİYASİ SÜRECE GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHİL OLMAMALI"

Konuşmasında Irak konusuna da değinen Ban, Bağdat’taki yeni hükümet kurma çalışmalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Haydar el-Abbadi’nin Irak toplumunun tüm farklılıklarını kabul etmiş geniş tabanlı bir hükümet kurma görevi üstlendiğini hatırlatan Ban, ‘‘Güvenlik güçlerinin devam eden siyasi sürece müdahil olmamaları gerek’’ ifadelerini kullandı.

Eski adıyla Irak Şam İslami Devleti (IŞİD) yeni adıyla İslam Devleti (İD)’in yaptıklarını ‘‘barbarlık’’ diye değerlendiren Ban, insanları sorgusuz sualsiz öldürmeleri, zorla savaşmaları için evlerinden alınan erkek çocukları ile kadınların seks kölesi muamele görmesini sert dile eleştirdi.

Sincar dağında yaşananların çok üzücü olduğunu belirten Ban, BM’in buradaki insanlara yardım ulaştırmak için elinden geleni sarf ettiğini dile getirdi. ‘‘Sincar dağı ve eteklerinde durum korkunç. Buradan kaçmayı başaranları bile tehlikeli bir serüven ve kavurucu sıcak tehdit ediyor’’ diyen Ban, uluslararası toplumun acilen bu insanları korumaya yönelik tedbirler alması için çağrıda bulundu.

"EBOLA’YA KARŞI PANİKTEN UZAK DURUN "

BM Genel Sekreteri Ban, konuşmasında dünyada büyük yankı ve tedirğinliğe yol açan Ebola virüsüne de yer ayırdı. İlk olarak Batı Afrika ülkelerinde görülen salgın hastalığın artık uluslararası toplumu endişeye sevt ettiğini hatırlatan Ban, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre salgından ölenlerin sayısının bini aştığını kaydetti. Ban, ulsulararası toplumu salgınla mücadele de ihtiyaç duyulan koruyucu giysi, izolasyon, çadır gibi ekipmanların yanı sıra doktor, hemşire sıkıntısı çeken Batı Afrika ülkelerine yardım etmeye çağırdı. Salgın ile mücadelede uluslaraarası toplumun koordineli hareket etmesi gerektiğini belirten Ban, herkesi panik olmaktan uzak durmaya çağırdı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.