'Biz bu filmi gördük, İsrail ateşle oynuyor'

'Biz bu filmi gördük, İsrail ateşle oynuyor'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrailin Gazzeye son saldırılarının zamanlamasını son derecede manidar bulduklarını belirterek, 2008deki filmin aynısını seyrediyoruz dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail’in Gazze’ye son saldırılarının zamanlamasını son derecede manidar bulduklarını belirterek, “2008’deki filmin aynısını seyrediyoruz” dedi. Davutoğlu, Eritre’nin başkenti Asmara’yı ziyareti sırasında verdiği demeçte şunları söyledi: “2008’in Kasım ayında ABD’de Obama başkan seçildi. Obama’nın Filistin’le ilgili müsbet bir adım atması bekleniyordu. İsrail’deki seçimlere birkaç ay kalmıştı. Mayıs ayında Lübnan’da, Temmuz ayında da İran’da seçimler yapılacaktı. Biz o günlerde Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyorduk. Golan meselesi çözülmek üzereydi. Görünürde bir pürüz yoktu, ama içime bir şüphe doğdu. Aralık ayının ilk haftasında Washington Post’tan David Ignatius’a verdiğim beyanatta ‘Bölgede yapılacak kritik seçimleri hatırlatarak, böyle hassas bir dönemde herkes dikkatli hareket etsin aksi takdirde domino etkisiyle bölge istikrarsızlığa sürüklenebilir’ dedim. 10 gün sonra İsrail Gazze’ye saldırdı. Bu da Obama’nın İslam dünyasına verdiği iyi niyet mesajlarının içini boşalttı.

2008’deki sürecin aynısı yaşanıyor

Filistin meselesindeki çözüm beklentileri boşa çıktı. İran’la ve genel olarak İslam dünyasıyla gerginliği azaltması beklenen Obama’nın hareket alanı daraldı. Dört sene sonra yine bir Kasım ayındayız, ABD’de Obama yine başkan seçildi. 2008’de olduğu gibi, Obama’nın Filistin’le ilgili müsbet bir tavır takınması bekleniyordu. Öte yandan İsrail seçimlerine yine birkaç ay kaldı. Lübnan seçimleri yine Mayıs ayında ve İran seçimleri de yine Temmuz ayında yapılacak. Ortam aynı  ve İsrail yine Gazze’ye saldırdı. İsrail yine Obama’nın hareket alanını daraltıyor. Esad’a can simidi atıyor. Arap uyanışını sabote etmeye çalışıyor. Mısır’da, ülkeyi normalleştirmek için uğraşan Muhammed Mursi’nin, böyle bir süreçte ABD ile karşı karşıya gelmek isteyeceğini hiç sanmıyorum. Fakat saldırıya kayıtsız kalması mümkün olmayan Mursi, ABD’nin İsrail’e arka çıkması yüzünden ister istemez ABD ile karşı karşıya gelecektir. Ateşle oynayan İsrail yüzünden bölgenin normalleşmesi gecikebilir. Arap uyanışında sloganlar diktatörlere karşı atılıyordu, ABD hedef alınmıyordu, fakat böyle giderse dengeler değişebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.