Binlerce Güney Afrikalı, Türk Çadırlarına Akın Etti

Binlerce Güney Afrikalı, Türk Çadırlarına Akın Etti

Güney Afrika’da düzenlenen ‘4.Türk Kültür ve Yemek Festivali’nde yaklaşık 20 bin kişi Anadolu lezzetlerini tattı.

Güney Afrika’da düzenlenen ‘4.Türk Kültür ve Yemek Festivali’nde yaklaşık 20 bin kişi Anadolu lezzetlerini tattı. Türk mutfağının neredeyse bütün lezzetlerinin ikram edildiği standlarda tabaklarını dolduran Afrikalılara, Adapazarı Mehter Takımı, semazenler ve Denizlili sanatçılar unutulmaz anlar yaşattı.

Her yıl olduğu gibi Johannesburg’un meşhur hafta sonu dinlenme mekanı olan Zoo Lake parkında düzenlenen festival bu yıl iki gün sürdü. En az 40 çeşit salata, sarma, dolma, tepsi tepsi baklavalar, tatlılar, gözlemeler, lahmacun, börekler kapış kapış tüketildi. Ayrıca Osmanlı şerbetlerinin en ünlüsü demirhindi, sırtındaki ibriği ile otantik kıyafetle dolaşarak “şerbeeet…” diye bağıran Halit isimli öğrenci tarafından yüzlerce misafire ikram edildi. Güney Afrika’da yaşayan Türk vatandaşı Levent padişah kıyafeti ile dolaşırken, Güney Afrikalı Bilal da Nasrettin Hoca kostümüne bürünerek Afrikalıları güldürdü. Geçtiğimiz yılların Türkçe olimpiyatlarının yıldızları öğrenciler ise, halk oyunları ve şarkılarıyla Türk sanatçıları aratmadı. Öte yandan Güney Afrika Kültür Bakanlığı’nın gönderdiği yerel sanatçılar da festivalde binleri coşturdu.

Festivalde kurulan VIP çadırında, Güney Afrika Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim İbrahim, Gauteng eyaleti Ulaştırma Bakanı İsmail Vadi, Turizm Bakan Yardımcısı Tokizile Xasa, ünlü radyocular Aşraf Garda, Thabo gibi isimler ile Türkiye’nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener, Azerbeycan ve Filistin elçileri ağırlandı.

100 çeşit lezzet 4 ayda hazırlandı

Festivalin kermes bölümünü organize eden Nuray Öztürk konuşmasında, “Bütün Türk bayanlar bu festival için gönüllü olarak çalıştılar. 4 ay öncesinden hazırlıklara başladık. Mantı, lahmacun gibi yiyecekleri derin dondurucularda muhafaza ettik. Son hafta sarma, dolma, salatalar, börekler gibi türleri hazırladık. 40 çeşit salata, içli köfte, gözleme var. En çok gözleme reyonu dikkat çekiyor, önünde çok uzun kuyruklar var. Bu sene kumpir yaptık ve çok sevildi. Sadece dün 40 tepsi baklava satıldı. Çok yoğun şekilde programımız devam ediyor.” dedi.

Festivale katılan Güney Afrikalı Lauren Deep ise duygularını şu sözlerle aktardı: "Bugün Türk mutfağının lezzetlerini tatmak ve kültürü tanımak için Türk festivaline geldim. Çok güzel bir gündü. Gördüğünüz gibi evime götürmek için sarma, tatlı ve çeşitli hediyeler aldım. Seneye ailemle Türkiye'ye tatile gitmeye karar verdim."

MİNYATÜRLER DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye’de yapılan ve gemiyle Güney Afrika’ya gelen truva atı, Efes, Pamukkale, İstanbul Boğazı, Galata Kulesi, Kız Kulesi minyatürleri çok büyük ilgi gördü. Türk öğretmenler iki gün boyunca minyatürler hakkında neredeyse soluklanmadan bilgi verdi.

Festivalde, Johannesburg’ta yerleşik Türk işadamları da standlarda Türk ürünlerini sattı. Gıda, giyim, ev tekstili, ayakkabı, battaniye gibi ürünler binlerce alıcı buldu. Öte yandan tezgahlarını kuran Türk lokantacılar da, yaklaşık 10 bin kişiye kebap ve döner tattırdı. Denizli çömlek sanatçısının gösterisi ve ebru sanatı da hayranlıkla izlendi.

Organizatörlüğünü Güney Afrika-Türk İşadamları Derneği’nin (SATBA) yaptığı festivale, Türk Havayolları da sponsor oldu. THY’nin üç İstanbul bileti çekilişinde heyecan doruğa çıktı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.