Bilgi yanlışını düzeltti
Yayınlanma:
Tarihimizde birçok kere arşiv ve tarihi tahriplerin olduğunu söyleyen Yard. Doç. Dr. Caner Arabacı, İbrahim Hakkı Konyalının çalışmalarında tarihi, arşivleri tahrip edenleri ifşa ettiğini kaydetti
‘45. Kütüphane Haftası’ münasebetiyle Koyunoğlu Müzesi’nde İbrahim Hakkı Konyalı’yı anma programı düzenlendi. Konuşmacı olarak Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Yard. Doç. Dr. Didem Atiş Özhekim, Yard. Doç. Dr. Caner Arabacı, Mustafa Özdamar ve Gazeteci-Yazar Av. Mehmet Ali Uz’un katıldığı panele çok sayıda üniversite öğrencisi ilgi gösterdi. İbrahim Hakkı Konyalı’nın arşivcilik konusunda çok önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Prof. Küçükdağ, “Tarihi olmayan bir millet, beyinsiz bir insana benzer. Arşivi olmayan bir millet, beyni çıkarılmış bir kuşa benzer, nereye uçacağını bilemez. Bu nedenle İbrahim Hakkı Konyalı’nın arşivcilik konusunda yaptıkları çok önem arzediyor. O çalışmalarıyla sadece kendi zamanını aydınlatmakla kalmamış, bizim çağımıza da ışık tutmuştur” dedi.
İbrahim Hakkı Konyalı’nın torunu Yard. Doç. Dr. Didem Atiş Özhekim de dedesinin hayatı hakkında bilgiler vererek, onun, çok zor şartlar altında idame ettirdiği hayatında, araştırmalarına, akademik çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini söyledi. Didem Atiş Özhekim, dedesinin, çok küçük yaşlardayken kendisine Osmanlıca öğrenmeyi tavsiye ettiğini ifade ederek, onun Osmanlıcaya çok önem verdiğini dile getirdi.
İbrahim Hakkı Konyalı’nın eserleri hakkında bir konuşma yapan Yard. Doç. Dr. Caner Arabacı da onun 89 yıllık ömrüne çok sayıda eser sığdırdığını, bu eserlerde Atiş, Nalbantoğlu gibi 13 müstear isim kullandığını ifade etti. 30’un üzerinde gazete ve dergide yazılar yazdığını da anlatan Caner Arabacı, İbrahim Hakkı Konyalı’nın Konya Hakikat gibi birçok dergi ve gazeteyi de kendisinin çıkardığını kaydetti. Ancak şu anda arşivlerde birkaç sayısı dışında hiçbir dergiye ulaşılamadığını dile getiren Arabacı, bunun çok üzücü bir durum olduğunu ifade etti. İbrahim Hakkı Konyalı’nın 1975’te Aksaray’ı tanıtan bir eserinin üçüncü cildine düştüğü notta ‘41’inci eserinin yayınlanacağını’ bildirdiğini de anlatan Arabacı, yapılan araştırmalarda 45 eser ortaya koyduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Arşivlerde bu eserlerin tamamına ulaşmanın mümkün olmadığını hatırlatan Caner Arabacı, “Çok sayıda akademisyenin, araştırmacı yazarın onu anlatan çalışmalar yapmasına rağmen İbrahim Hakkı Konyalı’nın 45 eserinin tamamına ulaşmak mümkün değil. Bu nedenle yazılmış-yayınlanmış, yazılmış fakat yayınlanamamış birçok eserleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılması gerekir. Ayrıca onun tanındığını da söyleyemeyiz, bu yüzden eksik eserler bir araya getirilerek hem eserleri hem de kendisi tanıtılmalıdır” ifadelerine yer verdi. Caner Arabacı, İbrahim Hakkı Konyalı’nın çalışmalarını yaparken, tahrip edilen arşivleri kayda aldığını, tarih, arşiv tahripçilerini, milletin hafızasını silmeye çalışanları ifşa ettiğini de sözlerine ekledi. Panel, Gazeteci-Yazar Av. Mehmet Ali Uz’un ‘İbrahim Hakkı Konyalı’nın Türk Kültür Tarihine Katkıları’ ve Mustafa Özdamar’ın ‘İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi’ konulu konuşmalarıyla devam etti.
Resmi İlanlar
Yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.