Beyaz ete zam yolda

Beyaz ete zam yolda

Kırmızı et fiyatına yapılan zam rekor üstüne rekor kırarken, mangal sezonu öncesi de beyaz ete zam yolda. Kasaplar, beyaz et fiyatında yüzde 40 oranında zam beklediklerini ifade etti

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte mangal (piknik) sezonu da açıldı. Güneşli havayı fırsat bilen Konyalılar piknik alanlarını yavaş yavaş doldurmaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte beyaz et fiyatları da ısınmaya başladı. Mangalda en çok tercih edilen kanadın kilosu bu günlerde 9 lira civarında. Kasaplar ise satışların artmasıyla birlikte, kanadın kilosunun 12 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyor. Şubat ayında da dökme çiğ kanatlı et satışının yasaklanarak, hazır ambalajlı olarak satışa sunulması fiyatların artmasında etkili olacağı tahmin ediliyor. Kırmızı etin kilosu 35 lira, sucuğun da 40 liraya kadar çıkması, vatandaşı mecburi olarak beyaz ete yönlendiriyor.

SEÇİM SONRASI: “İN: 1 CİN: 0”

Beyaz fiyatıyla açıklama yapan Erulu Et Sahibi Özcan Erulu, beyaz et fiyatının bu aydan itibaren yüzde 30-40 arasında artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Etlerin artık hazır ambalajda satılacağını da belirten Mutluerulu, bu kararın son 1-2 yıl içerisinde 2-3 kere değiştiğini kaydetti. “Buna artık bir son verilmesi gerekiyor” diyen Mutluerulu her karar sonrası büyük zarar ettiklerini söyledi. Mutluerulu, “Müşteriyi dökme ete alıştırdık şimdi ise tabaklıya geçeceğiz. Yani but ve kanat gibi et çeşitleri kapalı tabaklarda satılacak. Bununla birlikte de yine ete zam gelecek. Yazın otomatik olarak fiyat yükselecek. Burada birilerinin çıkarı var.  Pilicin kilosu şu an 6 lira tabağa geçince 12 lira olacak. Esnafın derdini dinleyen bir tane milletvekili yok. Seçim öncesi hepsi geliyor. Seçim sonrası ise arayan soran olmuyor. Yani; in:1, Cin:0. Ortada bir tane vekil yok. 14 milletvekili var ama biz 1 tanesini burada esnaf ile görüştüğünü  görmedim. Vatandaşın beklentisini dikkate almadan yasa çıkarıp, değiştiriyorlar.  Etin üstünde çok fazla oynanıyor. Et ile ilgili takip yapılmıyor. Şimdi dökme ete 10 bin liranın üstünde ceza kesilecek. Şurada 3-4 ay iş yapacağız ama yasaklanıyor” dedi.

NİSAN SONU ZAM YOLDA

Fiyatların geçen yıl ile aynı olduğunu, fakat geçen yıla göre aynı satışları yapmanın mümkün olmayacağını ifade eden Mutluerulu, “Bunda en fazla ambalajlama etkili olacak. Klasik olarak kış mevsiminde fiyatlar düşer, yaza doğru da fiyatlar tekrar yükselir. Bu her yıl bu şekilde oluyor. Havalar ısınmaya başladığı andan itibaren kuruş kuruş ete zam yapılır. Tüm piliç ve butun kilosu 6 lira, pirzola 8 lira, kelebek 6 lira, kanat 9 lira. Bunlar mangallık olduğu için ve çok tüketildiği için fiyatları yükseliyor. Türkiye'deki entegre tesisleri aynı anda fiyat belirliyor. Aralarında rekabet olmadığı için fiyatı istedikleri gibi ellerinde tutuyorlar. Piknik sezonu artık açılıyor. Bizim bu aylarda işimizi dört elle sarılmamız gerekiyor ama tadımız tuzumuz kalmadı. ” diyerek tepkisini gösterdi.

İNDİRİM SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ

Kırmızı et piyasasını değerlendiren Sar-Et Gıda Sahibi Fikret Sarıceylan ise, yaz sezonunda çok fazla bir hareketlilik beklemediklerini söyledi. Kış mevsimine göre kıyaslandığında yaz döneminde et satışlarında hareketlilik yaşanacağını belirten Sarıceylan, “Geçmiş yıllara göre çok fazla bir satış beklemiyoruz. İnsanlar eskiden pikniğe kırmızı et de götürürdü. Şimdi ise mutfağına kırmızı et alamaz oldu. Burası Türkiye olduğu için zam gelebilir ama düşüş asla olmaz. İthal et  ile birlikte fiyatların düşmeyeceği açıklanmıştı ama bu sefer de dolar yükseldi. Doğal olarak da ete afaki zam yapıldı. İstanbul'da pirzolanın kilosu 70 liraya kadar çıkmış. Konya'da ise işlenmemiş pirzola 35 liradan satılıyor. Kemikleri ayıklandığında ise kilosu 50 liradan satılır. 1 kilo pirzola et ile aile doyamayacağı için piknikte kırmızı et yemek mazide kaldı” dedi.

ET FİYATINI KASAPLAR BELİRLEMİYOR

Sucuğun kilosunun da 40 liraya kadar çıktığını belirten Sarıceylan, “Artık 4 kilo sucuk ile  neredeyse 1 tane çeyrek altın alınacak. Durum gerçekten işler acısı. Etin fiyatını da kasap esnafı belirleyemiyor. Konya'da 5-6 tane toptancı et fiyatını belirliyor. Kasap esnafı olarak biz yeni bir mezbaha açılmasını istiyoruz. İnsanlar artık eti ya da sucuğu kilo ile almıyor. 10 liralık ya da 20 liralık et istiyor. Bu günlere kadar geldik. Duamız fiyatların bir an önce bitmesi yönünde. Aynı şekilde sucuk yapımına etiket zorunluluğu getirildi. Artık kasaplar da sucuk yapamayıp, etiketi olan sucuklar satılacak. Yani, büyük firmaların sucuklarını kendi elimizle satacağız. Biz buna da karşıyız. Ek gelirlerimiz bir bir elimizden alınıyor” açıklamasını yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum