Betonun Fiyatı Yüzde 53 Arttı, Kamudan İş Alan Müteahhitler İflasın Eşiğinde

Betonun Fiyatı Yüzde 53 Arttı, Kamudan İş Alan Müteahhitler İflasın Eşiğinde

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, yılbaşından bu tarafa C30 betonun metreküp fiyatının yüzde 53 arttığını, özellikle kamudan ihale alan müteahhitlerin iflasın eşiğinde olduğunu söyledi.

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, yılbaşından bu tarafa C30 betonun metreküp fiyatının yüzde 53 arttığını, özellikle kamudan ihale alan müteahhitlerin iflasın eşiğinde olduğunu söyledi. Demirten, ortak zam yapan beton ve çimento fabrikalarını denetlemeleri için Rekabet Kurumu yetkililerini Denizli’ye davet etti.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, Denizli Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Şenel ve DEİM Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Fehmi Demirten, inşaat piyasasının son 10 yıllık periyotta çok önemli bir büyüme sergilediğini belirterek, “İstihdamın yüzde 65’lik kısmını karşılayan bu sektör, pek çok sektörün lokomotifi durumundadır. Denizli de ülkedeki bu hızlı inşaat çalışmalarından nasibini almış, ağırlıklı olarak özel sektör inşaatları ilimizde önemli miktarda artış göstermiştir. Son zamanlarda ilimizde faaliyet gösteren beton firmaları, hazır beton malzemesine fahiş oranlarda zamlar uygulamaktadır. Hazır beton hammaddelerine ve beton fiyatına etki eden diğer argümanlara baktığımızda, betona yapılan zamları anlamak mümkün değildir. Son bir yılda akaryakıttaki artış yüzde 10'ken çimentodaki artış yüzde 42 olmuştur. Betondaki artış oranı da yüzde 53 olmuştur. Yıllık enflasyon artışıyla kıyaslandığında yüzde 45’lik bir fark oluşmaktadır.” dedi.

Beton fiyatlarındaki artışın anlaşılmadığını ifade eden DEİM Başkanı Demirten, “Yeni inşaata başlayacak vatandaşları ve yatırım hesabı yapan diğer kişileri, ciddi oranda mağduriyete sürüklemektedir. Beton firmaları yetkilileri unutmamalıdır ki aslında aynı gemide seyahat ediyoruz. Biz müteahhitlerin karşılaşacağı fırtınalar, beton firmaları için de aynı etkiyi yapacaktır.” diye konuştu. Bu artışların ardından özellikle kamuda iş alan yüzlerce müteahhidin iflasın eşiğine geleceğini ileri süren Demirten, beton ve çimento firmalarının birbiriyle anlaşarak aynı anda fiyatları yükselttiğini söyledi ve konuyu soruşturması için Rekabet Kurumu yetkililerini Denizli’ye davet etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.