Besiciler, Bakanlığın Kurbanlık Fiyatlarını Açıklamasını Bekliyor

Besiciler, Bakanlığın Kurbanlık Fiyatlarını Açıklamasını Bekliyor

Antalya Ticaret Borası (ATB), Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık ve et ticaretinde yaşanan sorunları ele almak ve çözüm önerilerini görüşmek üzere sektör toplantısı düzenledi. Toplantıya, farklı meslek kuruluşlarından ve kurumlardan...

Antalya Ticaret Borası (ATB), Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık ve et ticaretinde yaşanan sorunları ele almak ve çözüm önerilerini görüşmek üzere sektör toplantısı düzenledi. Toplantıya, farklı meslek kuruluşlarından ve kurumlardan temsilciler katıldı. Bayram öncesinde hayvan sayısının yeterli olup olmadığı ve fiyatların hangi seviyelerde olacağı konusu ele alındı. Yapılan değerlendirmelerde, hayvan sayısının yeterli olduğu, fiyat konusunda ise bakanlığın atacağı adımların beklendiği belirtildi.

Her ay farklı konuların ele alındığı sektör buluşmalarının bu ayki konusu canlı hayvan ve et ticareti oldu. Toplantının moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Soner Balcıoğlu yaptı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATB Başkanı Ali Çandır, hayvancılıkla bağlantılı sektörlerde olumsuzlukların söz konusu olduğunu ifade etti. Çandır, bunun kırmızı et açığından kaynaklanan bir durum olduğuna değindi. Çandır, son verilere göre ülkede büyük ve küçük baş hayvan sayısının geçmiş yıllara oranla aşağılarda olduğunu söyledi. Kanatlı hayvan sayısında yaklaşık iki katı bir artış olduğunu belirten Çandır’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 1991’de küçük ve büyükbaş hayvan sayısı 63 milyon civarındayken 2013’te bu sayı 53 milyon civarında oldu. Çandır, nüfus artışı göz önünde bulundurulduğunda kişi başına düşen birim hayvan sayısının azaldığına dikkat çekti.

Et fiyatlarının yüksek olmasına da değinen Çandır, siyasi iradenin kırmızı et fiyatındaki artışın nedenini büyük ölçekli besicilerin yaptığı spekülasyona bağladığını belirtti. Buna rağmen, zaman içerisinde yapılan ithalatla yapılan müdahalelerle tüketici fiyatlarında bir düşüş sağlanmadığını hatırlatan Çandır, piyasada halen istikrarın sağlanmamış olmasının, kırmızı et fiyatındaki artışın yapay olmadığını önemli bir belirtisi olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı öncesi şehirdeki hayvan sayısı ve fiyatlarına yönelik görüş belirten Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk de geçen yıl 10 bin 431 büyükbaş, 155 bin küçükbaş hayvan kesimi yapıldığını, bu yılki Kurban Bayramı'nda ise 12 bin büyükbaş, 158 bin civarında da küçükbaş kesiminin planlandığını söyledi.

Koyun-keçi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Öztürk, elde fazladan hayvan olduğunu aktardı. Fiyatlar konusundaki belirsizliklerin ise bir besicilerin önünde bir handikap olduğunu sözlerine ekleyen Öztürk’ün açıklamaları üzerine söz alan Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı ise fiyatların bakanlığın belirttiği yönde olacağını söyledi. Önceki yıllarda bakanlık tarafından belirlenen rakamların üzerine kilo fiyatına 2 lira gibi bir fazlalık koyarak 12 lira olarak açıkladıkların hatırlatan Yardımcı, ayrıca ek hizmet bedeliyle birlikte 14 liradan alıcıya ulaştırıldığını söyledi. Yardımcı, bu yıl da beklentilerin bu civarda olduğuna değindi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.