Berlin'deki Cami Yangını Tedirginliğe Sebep Oldu

Berlin'deki Cami Yangını Tedirginliğe Sebep Oldu

Almanya'nn başkenti Berlin’in Kreuzberg İlçesi’ndeki Mevlana Camii’nde geçen hafta çıkan yangının kundaklama olup olmadığı yönündeki belirsizlik devam ederken, kundaklama ihtimali vatandaşlar arasında korkuya yol açtı.İlçede doğup...

Almanya'nn başkenti Berlin’in Kreuzberg İlçesi’ndeki Mevlana Camii’nde geçen hafta çıkan yangının kundaklama olup olmadığı yönündeki belirsizlik devam ederken, kundaklama ihtimali vatandaşlar arasında korkuya yol açtı.

İlçede doğup büyüyen ve burayı yeri memleket olarak gören gençlerle uzun yıllardır Kreuzberg’te oturan vatandaşlar yangından dolayı endişe duyduklarını söyledi.

DİZLERİMİN BAĞI ÇÖZÜLDÜ

Otuz yıldır Kreuzberg’te ikamet eden ve camiye çok yakın oturduklarını anlatan 54 yaşındaki, elektrikçi Mehmet Çetin “Yangın olduğunda ben Hamburg’taydım. Oğlum mesaj atıp bildirdiğinde dizlerimin bağı çözüldü. Hakikaten çok üzüldüm. Tabii kimin yaktığını bilemiyoruz, kimseyi de işin doğrusunu anlamadan suçlayamayız ama kundaklama ihtimalinin düşünülmesi bile çok kötü.” dedi.

Kreuzberg’de doğup büyüdüklerini belirten 18 yaşındaki öğrenci gençler Eren ile Furkan da Kreuzberg’te bir ibadet evinin yanmasının kendilerini üzüntüye gark ettiğini anlattı.

GÜVEN İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Eren, “Eğer kundaklamaysa bunu bir Kreuzbergli yapmış olamaz. Kesin dışarıdan gelmiş yabancı düşmanı birisidir veya birileridir. Kreuzberg’te yabancı düşmanı birilerinin ikamet edebileceğine ihtimal vermiyorum.” dedi.

Başlarına böyle bir şey geldiği için üzüntülü olduğunu, hatta bu Kreuzberg’de olduğu için utandığını belirten Eren sözlerini, “İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum. İnşallah kundaklama değildir. Burası bizim memleketimiz. Burada yaşamaya devam edeceğiz. Evlenip çoluk çocuğa karışacağız. Çocuklarımın böyle bir ortamda yaşamasını istemem.” cümleleriyle tamamladı.

Eren’in arkadaşı Furkan da caminin inşaat halindeki bölümünün yakıldığını anlatarak, “Biz de inşaata maddi manevi yardım yaptık. Sadece biz değil herkes yaptı ve herkesin emeği boşa gitti. Verilen emeklerin boşa gitmesi beni çok üzdü. İnşallah yapanı bulurlar ve gerçek neden ortaya çıkarılır. Bu bizim rahat yaşamamız açısından çok önemli.” diye konuştu.

Serbest ticaretle uğraşan, 28 yaşındaki Mehmet Kumuş da yangının çıkış nedeninin bir an önce aydınlığa kavuşturulmasını istedi. Biri 2, diğeri 3 yaşında iki çocuk babası olan Kumuş, “Ben teknik arıza olmasını umuyorum. Sonuçta biz burada güven içinde yaşamak istiyoruz. Kundaklama çıkması bizi daha da fazla korkutacaktır. Ondan sonra sıra bize ne zaman gelecek diye düşünmeye başlayacağız, ki bunu hiç istemeyiz. Çocuklarım var. Onlar huzurlu ve barışçıl bir ortamda yetişsinler isterim.” dedi.

DİYALOG GEREK

Berlin’e yeni taşınan ilkokul öğretmeni Vera Bauch (28) ile arkadaşı Anne Siegele (28) ise cami yangınını kelimelerle ifade etmenin güç olduğunu söyledi.

Vera Bauch “Yangının kundaklama olduğu ihtimalini düşünmek bile insanı üzüyor. İnsanlar niye yaparlar böyle bir şeyi? Anlamak zor. Yangını yabancı düşmanları çıkarmış olabilir, İslam düşmanları da yakmış olabilir veya bu şiddet eğilimlisi birinin işi de olabilir. Saiki bilmeden fikir yürütmek zor.” derken olayın Berlin gibi hoşgörülü bir kent olarak bilinen bir yerde meydana gelmesini daha da ürkütücü bulduğunu söyledi.

Yönetmen Anne Siegele ise cami yangınını ürkütücü bulduğunu dile getirdi ve bu tür olaylarda sağduyulu davranmanın yararına değindi.

Siegele, “Herkesin bildiği gibi şiddete şiddetle karşılık vermek çözüm getirmiyor, şiddeti daha çok arttırıyor. İnsanların birbiriyle konuşması, diyaloğa girmesi lazım, ama en güzeli tabii olay aydınlatıldığında kundaklama gibi bir sonucun çıkmaması.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.