Berdimuhamedov: Türkmenistan'ı Sanayi Ülkesine Dönüştüreceğiz

Berdimuhamedov: Türkmenistan'ı Sanayi Ülkesine Dönüştüreceğiz

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, saniyi alanında yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Ülkenin kuzeyindeki Daşoğuz eyaletinde bir dizi açılışlara katılan Berdimuhamedov, yabancı büyükelçiler ile yaptığı görüşmesinde...

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, saniyi alanında yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Ülkenin kuzeyindeki Daşoğuz eyaletinde bir dizi açılışlara katılan Berdimuhamedov, yabancı büyükelçiler ile yaptığı görüşmesinde Türkmenistan'ı sanayi ülkesine dönüştüreceklerini söyledi. Bunun için daha çok çalışmaları gerektiğinin farkında olduklarını ifade eden Berdimuhamedov, ülkesinde sanayi tesisleri ile birlikte sosyal amaçlı binalar, hastaneler, fabrika ve alt yapı projelerin inşasını devam ettireceklerini belirtti.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Daşoğuz eyaletinde; kütüphane, pazar, otel ve sargı bezi fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Bu bölgedeki açılışlara kütüphaneden başlayan Berdimuhamedov, Türkmen halkının kitaba büyük saygı gösterdiğini ve gençlerin daha fazla kitap okumalarını sağlamak amacıyla bütün vilayetlerde modern kütüphaneleri inşa ettiklerini söyledi. Türkmen lider, bin yıl önce Köhneürgenç'de "Akademi" ismiyle Orta Asya'da ilk kütüphanenin kurulduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, 9 katlı ve en üst katında gözlemevi bulunan kütüphaneyi, 50 hektar alana kurulu 600 mağazası ve binden fazla satış bölümü olan pazarın, 350 yataklı otelin ve 12 ayrı tıbbi ürünlerin üretileceği sargı bezi fabrikalarının açılışı gerçekleştirdi. Sözkonusu tesislerin toplam maliyeti 124 milyon doları buluyor. 3 tesis Türkmen inşaat firmaları tarafından inşa edilirken, sargı bezi üreten fabrika Türk Efor İnşaat tarafından inşa edildi. Kütüphanede çeşitli asırlara ait eski kitapların yer aldığı müzede büyük ilgi gördü.

1999 yılından bu yana Türkmenistan inşaat pazarında önemli projelere imza atan Efor İnşaat, 12 ayrı tıbbi malzemesinin üretileceği sargı bezi fabrikasını inşa etti. Başta Türkiye olmak üzere Almanya, İsviçre, Fransa ve İtalya'nın son tıbbi cihazları ile donatılan fabrikada, 3 milyon adet esnek ve esnek olmayan bandaj, cerrahide kullanılacak steril pamuk peçeteler, yapıştırıcılar ve diğer tıbbi malzemeleri üretilecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.