Benzin istasyonu olmayan kentin zamana meydan okuyan kamyonları

Benzin istasyonu olmayan kentin zamana meydan okuyan kamyonları

Uzun yıllar süren savaşın ardından yaşanan açlık ve kuraklık somali'nin başkenti mogadişu sokaklarında çarpıcı şekilde kendini gösteriyor

Benzin istasyonlarının olmadığı, akaryakıtın bidonlarla seyyar tezgahlarda satıldığı kentte, yük taşıyan sürücü kabini dahi olmayan eski kamyonlar acılarla geçen yıllara meydan okuyor
Açlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali yokluğun da izlerini taşıyor. Benzin istasyonunun bulunmadığı başkent Mogadişu'da yollardaki sürücü kabini dahi olmayan eski kamyonlar görenleri hayrete düşürüyor. 
Uzun süre iç savaşla da mücadele eden Mogadişu, yaşanan zor günlerin izlerini taşıyor. Bir zamanlar çok sayıda benzin istasyonunun olduğu kentte, şimdilerde bunların yerini bidonlarla satış yapan seyyar tezgahlar ve küçük dükkanlar alıyor.
Bu dükkanlardan birinin sahibi Duram Mouhammed Elmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki benzin istasyonlarının savaş döneminde yıkıldığını bildirdi. Daha sonra yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu istasyonların yeniden açılamadığını anlatan Elmi, kentte mazot ve benzinin bidonlarla satıldığını ifade etti.
Akaryakıt almak isteyen araçların benzin ve mazot satan iş yerlerinin önüne geldiğini, buralarda bidonlarla araçlarına benzin konulduğunu dile getiren Elmi, ''Benzinin litresi 1 dolar, mazotun litresi ise 1 dolar 5 sent. Gelenler en az bir litre olmak üzere istedikleri kadar benzin alabiliyor. Aldıkları benzini bidonlardan huniyle araçlarına döküyoruz'' diye konuştu.
Benzin ve mazotu limana gelip satış yapan tankerlerden aldıklarını ifade eden Elmi, ''Günde 100 litreye kadar benzin satıyordum. Yardım için Somali'ye gelen Türkler burada çok sayıda araç kiraladı. Bu sayede daha fazla satış yapmaya başladım. Türklerin gelmesinin ardından satışlarımız yaklaşık üç kat arttı'' dedi.
Öte yandan sokaklar da fakirlik ve imkansızlıklardan nasibini alıyor. Düzgün asfaltı olmayan, her yeri çukur dolu caddelerden geçen çok sayıdaki eski araç dikkati çekiyor.
Özellikle Mogadişu Limanı'ndan yük taşıyan kamyonların durumu kentteki yabancıları şaşırtıyor. Pas tutmuş, boyası olmayan kamyonlardan bazılarının camları yokken, bazılarının ise sürücü kabini hatta kaputu yok.
Bazı sürücülerin sadece bir minderde oturarak kullandığı bu kamyonlar görenlere ''hareket etmesi bile mucize'' dedirtiyor. Kamyonlar genellikle kent merkezi ve liman güzergahlarında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.