Belarus’dan Türkmenistan’a İha Üretimi Teklifi

Belarus’dan Türkmenistan’a İha Üretimi Teklifi

Belarus, Türkmenistan ile birlikte İnsansız Hava Aracı (İHA) üretmek istiyor. Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkmenistan ile birlikte İHA üret.

Belarus, Türkmenistan ile birlikte İnsansız Hava Aracı (İHA) üretmek istiyor. Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkmenistan ile birlikte İHA üretimini yapmak istediklerini kaydetti.
Aşkabat’a bulunan Lukaşenko’yu Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. Törenin ardından liderler baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere katıldı. Resmi görüşmelerden sonra iki ülke arasında bir dizi ikili anlaşmalar imza atıldı.

LUKAŞENKO TÜRKMENİSTAN’A YENİ TEKLİFLER İLE GELDİ
Anlaşmaların imza töreninden sonra Berdimuhamedov ile Lukaşenko, ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Belarus lider Lukaşenko, Türkmenistan’da İHA ve uçak sistemleri üretimini kurmak istediklerini kaydetti. Son yıllarda bilim ve teknolojide uluslararası işbirliğinin geliştirildiğine dikkat çeken Lukaşenko, “Belarus Ulusal Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan çok amaçlı İHA sistemlerini Türkmenistan’a getirmek için görüşmeler yapılıyor. Daha sonraki aşamada Türkmenistan’da ortak üretim yapabiliriz.” dedi.
Türkmenistan ile her alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini belirten Lukaşenko, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğini belirtti. 5 yılda dış ticaret hacminin 5 kat arttığını belirten Belarus lideri, Türkmen tarafının hem Belarus’ta hem de Türkmenistan’da ortak üretim tesislerinin kurulması yönündeki tekliflerine açık olduklarını ifade etti.
Belarus’da çok sayıda Türkmen öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Lukaşenko, bu nedenle ülkesinde ‘Türkmenistan adası’ şeklinde bir alan kurulmasını, bu bölgede öğrenciler için yurtların ve otellerin yapılmasını teklif etti.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da konuşmasında, ikili ilişkilerin mevcut seviyesinden memnun kaldıklarını ve Belarus ile uzun vadeli işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

İKİLİ ANLAŞMALAR
Resmi temaslar kapsamında bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Berdimuhamedov ile Lukaşenko, iki ülke ilişkilerini daha da geliştirmek amacıyla ortak bildiriye imza atarken, ilgili devlet yetkilileri arasında bankacılık, sağlık, turizm, eğitim ve spor alanlarında işbirliği anlaşmaları yapıldı. Ayrıca, Türkmenistan ile Belarus dışişleri bakanlıkları arasında 2014-2015 yılları için eylem planına imza atıldı.

KEYİFLİ BUZ HOKEYİ SOHBETİ

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun Türkmenistan ziyareti kapsamında Aşkabat’ta Türkmenistan ile Belarus genç milli takımları arasında buz hokey dostluk maçı düzenlendi. Türkmen lider Berdimuhamedov, basın toplantısı sonrasında Belarus mevkidaşından Türkmenistan milli takımın performansını sordu. Belarus lideri, sıcaklıkların 45 dereceyi bulan bir ülkede kış spor merkezlerinin kurulacağını kimsenin aklına gelmeyeceğini söyleyerek, kısa süre zarfında Türkmen gençlerin buz hokey branşından önemli deneyim kazandığını belirtti.
Maçta, Türkmenistan takımı Belarus’u 7:2’lik skorla yendi. Türkmenistan takımına, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun adından özel hediyeler verildi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.