Bektaş: Çölleşmeye karşı   Konya Ovası’na su getirilmeli

Bektaş: Çölleşmeye karşı Konya Ovası’na su getirilmeli

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş, Konya ovasının hızla çölleştiğini ve Konya’ya başka havzalardan su getirilmesinin zaruri olduğunu söyledi.

Bektaş Konya’nın çölleşmesinin dünyayı etkileyen iklim krizinin ötesinde ciddi bir su kullanımıyla ilgili problem olduğunu belirterek, “Bu noktada 15 milyar metreküp suya ihtiyacı olan bereketli topraklardır Konya Ovası. 6,5 milyar metreküp su kullanılıyor ancak yüzey suları ve yer altı sularının 4,3 milyar metreküpünü karşıladığı bir vaka. Bu noktada, 2 milyar metreküpünden fazlasını kuyulardan kullanıyoruz. 2 bin 500'ün üzerinde obruktan bahsediliyor. Obruklar elbette belirli lokasyonlar için güvenlik problemi yaratıyor ama esas mesele çölleşmedir. Bu noktada, yüzey sularının ve yer altı sularının yıllık birikenlerinin farkı neredeyse yüzde 50 olduğu için taban suyu hızla çekilmekte. Bu noktada, 27 metrenin üzerinde bir kayıp var 1980'den bu yana. Bu nedenle hâlihazırda Ereğli Akgöl Sazlıkları, Karapınar, Hotamış ve Meke Gölleri, Seydişehir Suğla, Bolluk, Eşmekaya Sazlıkları, Süleymanhacı Gölü, Güvenç Gölü gibi göllerimiz kurumuş durumda. Yine, Beyşehir Gölü yüzde 50 küçüldüğü hâlde sulama yapılmaya devam edilmekte, Tuz Gölü de olumsuz bir şekilde bu kuraklıktan etkilenmiş durumda” dedi.

KURAKLIK ARTIYOR

İktidar tarafından Konya kapalı havzasının kaderine terk edildiğini dile getiren Bektaş, “Mavi Tünel gerçeği yansıtan bir durumda değil, tamamlansa bile 414 milyon metreküp suyu karşılıyor, bu da Konya'nın içme suyunu ancak karşılıyor, yine tarıma yönelik bir projeksiyon sunmuyor bize. Her ne kadar çevreciler tarafından bir iklim değişikliği ve kapalı havzalarda önerilmemesi iddia edilse de Konya'nın başka havzalardan su getirilmesi dışında bir seçeneği kalmamış durumda. Çünkü artık enerji maliyetlerini artırmak dışında suyun her sene daha derinlere gitmesi bitki örtüsünün hızla azalmasını, birçok türün yok olmasını ve bitki örtüsünün zayıflamasını, suyun azlığı da kuraklığı ve çölleşmeyi hızla tetikliyor ve hâlen şu mevsimde yağış alamayan bir Konya söz konusu. Konya'ya dış havzalardan suyun getirilmesinin zaruri olduğunu söylüyoruz" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.