"Batı Ve İslam Medeniyeti Arasında Rönesans’tan Beri Sıkı Bağları Var"

"Batı Ve İslam Medeniyeti Arasında Rönesans’tan Beri Sıkı Bağları Var"
Türkiye Haftası çerçevesinde Köln Üniversitesi’nde konser veren BAU Medeniyetlerin Sesi Korosu, Doğu ve Batı medeniyetlerini Köln’de buluşturdu. Binin üzerinde kişinin izlediği konserde konuşan Köln Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof....

Türkiye Haftası çerçevesinde Köln Üniversitesi’nde konser veren BAU Medeniyetlerin Sesi Korosu, Doğu ve Batı medeniyetlerini Köln’de buluşturdu. Binin üzerinde kişinin izlediği konserde konuşan Köln Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bollig, Batı ve İslam medeniyetlerinin birbirinden uzak olmadığını, Rönesas’tan beri yoğun bilimsel alışveriş yaşandığını vurguladı.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) öğrencileri ve profesyonel müzisyenlerden oluşan koro ve orkestra Köln Üniversitesi’nde, Anadolu, Balkan, Ortadoğu ve Kafkasya ezgilerinden oluşan bir konser vererek Doğu ile Batı’yı kucaklaştırdı. Yoğun ilgi gören konseri binin üzerinde Türk ve Alman izleyici hayranlıkla izleyerek dakikalarca alkışladı.

2014 Türk-Alman Bilm, Araştırma ve İnovasyon Yılı kapsamındaki 1. Köln Türkiye Sonbaharı ve Türkiye Haftası çerçevesinde gerçekleştirilen konserde ünlü koro, Türkçe, Kürtçe, Azerice, Ermenice, Bulgarca, Çerkezce, Rumca, Gürcüce, Lazca, Arapça, Sırpça, Makedonca bir çok eseri büyük bir başarıyla seslendirdi. Burada bir selamlama konuşması yapan BAU Köln Eğitim Akademisi direktörü Öznur Özcan Yıldırım; konserle, müziğin evrensel dili ile barışa ve sevgiye olan özleme bir kez daha vurgu yapmak istediklerini kaydetti.

Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise SamuelHuntington’un insanlığın geleceğini medeniyetler çatışmasından doğan gerilim ve şiddetin şekillendireceği yönündeki tezini reddettiklerini vurguladı. Engin, “Bizler insanlığın geleceğini Medeniyetler İttifakı’nın, belirleyeceğine, uluslar, kültürler ve dinlerarası diyalog ve işbirliği ile insanlığın ortak bir geleceği kurabileceğine inanıyoruz” dedi.

BATI VE İSLAM MEDENİYETİNİN RÖNESANSTAN BERİ SIKI BAĞLARI VAR

Daha sonra bir konuşma yapan Köln Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Michael Bollig ise “Sayın Başkonsolos sözlerinize altını çizerek katılıyorum. Huntington’a gönderme yaptınız. Biliyoruz ki bugünlerde de bazı ajitatörler benzer şeyler yapmaya çalışıyor” dedi. Batı ile İslam kültürünün hiç de uzak olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bollig, “Biliyoruz ki; İslam kültürü ve İslam toplumu Batı dünyası ve Almanya ile Ortaçağ’dan beri ilişki ve bağlara sahiptir. Rönesanstan beri yoğun şekilde bilimsel alışveriş gerçekleşmektedir. Müzikte de benzer bir durum söz konusudur” dedi.

Bolling ayrıca iki ülke üniversiteleri arasındaki yakın ilişkiler ve bilimsel işbirlikleri hakkında bilgiler verdi. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ise, “Müzik bireylerin, kültürlerin ve medeniyetlerin diyalog aracıdır; onları birbiriyle buluşturan en eski ve sağlam köprülerden biridir” dedi. BAU’yu anlatan Yalçın, BAU International University Washington DC’nin kuruluşunun bu yıl tamamlandığını, gelecek yıl ise Bau International University Batum’un kurulacağını bildirdi. Yalçın, Prof. Dr. Bolling, Yeşiller Milletvekili Arif Ünal ve Başkonsolos Engin’e BAU yayınlarından birer ödül sundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.