Başsavcılık, Mahkemenin Dinleme Kararlarına ‘sahte’ Dedi

Başsavcılık, Mahkemenin Dinleme Kararlarına ‘sahte’ Dedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul merkezli terör ve yolsuzluğu soruşturan polislere yönelik soruşturmada savcının, Tekirdağ ve Edirne’de operasyon yaptırmasına tepkiler üzerine açıklama yaptı. Başsavcılık, soruşturmaya...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul merkezli terör ve yolsuzluğu soruşturan polislere yönelik soruşturmada savcının, Tekirdağ ve Edirne’de operasyon yaptırmasına tepkiler üzerine açıklama yaptı. Başsavcılık, soruşturmaya konu eski dinleme kararlarının İstanbul’dan alındığı için operasyonu kendilerinin yaptığını belirtti. Başsavcılığın açıklama metninde, mahkeme kararı olmadan eski mahkeme kararlarının ‘sahte’ olduğunu öne sürmesi dikkat çekti.

Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin ihbarı üzerine başlatıldığı belirtilen soruşturmada sahte kimlikle özel amaçlı dinleme yapmakla suçlanan 17 polis hakkında gözaltı kararı verilmişti. İstanbul’da görevli Savcı Okan Özsoy’un Tekirdağ ve Edirne’de operasyon yaptırması tartışmalara neden olmuştu. Son değişiklikle savcılar, sadece görev yaptıkları il genelinde operasyon yaptırabiliyor.

Bu tartışmalar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı açıklama yaptı. Basında soruşturmanın yetkisiz savcılık tarafından yapıldığı şeklinde ithamlarda bulunulduğunu ifade eden başsavcılık, Edirne ve Tekirdağ istihbarat şube birimlerinin ‘sahte belgelerle dinleme kararlarını’ eski özel yetkili mahkemelerden aldıkları için ‘sahtecilik’ eyleminin İstanbul’da gerçekleştiği iddiasıyla soruşturmanın kendileri tarafından yürütüldüğünü belirtti. Açıklamada, “Mahkemelerden alınan içeriği itibariyle sahte olan kararlara dayanılarak dinleme yaptıkları, dolayısıyla sahtecilik eyleminin İstanbul’da gerçekleştiği…” ifadesi kullanıldı. Söz konusu eski mahkeme kararlarının sahte olduğuna dair herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen savcılığın kesin bir dille ‘sahte’ demesi dikkat çekti.

Açıklamada gözaltı karar verilen 17 polisten 16’sının gözaltında, olduğu birinin ise mazeretli olduğu kaydedildi.

KOCAELİ’NDEKİ OPERASYONU KOCAELİ SAVCILIĞI YAPTI

Tekirdağ ve Kocaeli’nde olduğu gibi dinleme kararlarının İstanbul’dan eski özel yetkili mahkemelerden alındığı Kocaeli’nde de polise yönelik operasyon yapılmıştı. Ancak buradaki operasyon Kocaeli savcılığı tarafından gerçekleştirilmişti. Emniyet müfettişlerinin hazırladıkları raporu ve ihbarı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan habersiz Kocaeli’ne yaptıkları için buradaki operasyonun Kocaeli savcılığınca yapıldığı ifade edildi. Kocaeli’nde gözaltına alınan tüm polisler serbest kalmıştı.

Bu arada, emniyetteki işlemleri tamamlanan 16 polis İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi.

HSYK MÜFETTİŞLERİ HAKİM KARARLARINI İNCELİYOR

Öte yandan, sahte belgelerle alındığı iddia edilen dinleme kararlarını veren hakimlerin de incelendiği öğrenildi. HSYK müfettişlerinin incelemelerini sürdürdüğü kaydedildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.