Başkonsolos Akıntı, Karikatür Skandalı İle İlgili Girişimleri Yaptık

Başkonsolos Akıntı, Karikatür Skandalı İle İlgili Girişimleri Yaptık

Almanya'da 2011 yılında bir gazetede yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aşağılayıcı bir içeriğe sahip olan karikatürün Baden-Württemberg Eyaleti'nde Friedrichshafen şehrinde bazı Gymnasium'larda kullanılan bir ders kitabında...

Almanya'da 2011 yılında bir gazetede yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aşağılayıcı bir içeriğe sahip olan karikatürün Baden-Württemberg Eyaleti'nde Friedrichshafen şehrinde bazı Gymnasium'larda kullanılan bir ders kitabında yer verilmesine tepkiler devam ediyor. Konu ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) açıklama yapan Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı gerek Eğitim Bakanlığı gerekse ilgili diğer merciler nezdinde tüm girişimlerin yapıldığını ifade etti. Başkonsolos Akıntı, ”Baden Württemberg Kültür Bakanı Andreas Stoch’a Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren çirkin karikatüre ders kitaplarında yer verilmesinin ve bunun öğrenciler üzerinde oluşturacak olumsuz etkilerini aktardık.

Ayrıca ilgili tüm makamlar nezdinde de girişimlerimizi yaptık. Kitabı yayınlayan yayınevi bizim görev bölgemizde olmadığı için o girişimleri de o bölgedeki başkonsolosluğumuz yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığımız ve Berlin Büyükelçiliğimizin de bu konudaki girişimlerini kamuoyu yakından takip ediyor” dedi.

LASCHET KARİKATÜR İÇİN ÖZÜR TALEBİNE SERT ÇIKTI

Öte yandan milletvekilleri Cemile Gioussuf ve Oliver Wittke’nin karikatür polemiğinde Alman yetkililerden özür beklemesini CDU KRV Eyalet Teşkilat Başkanı Armin Laschet sert bir üslupla eleştirdi. Hagen’den seçilen Türk asıllı Federal Milletvekili Cemile Gioussuf (CDU) ve Gelsenkirchen bölgesinden seçilen Oliver Wittke (CDU) bulundukları Türkiye ziyaretlerinde tartışmalı karikatür konusu hakkında konuşmuşlardı.

Cemile Gioussuf karikatürün ders kitaplarında yer almasını ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirip Oliver Wittke ile birlikte Baden Württemberg hükümeti adına Başbakanı Winfried Kretschmann’ı özür dilemeye davet etti. Vekiller ayrıca ders kitaplarının derhal kaldırılmasını talep etti. Armin Laschet konu ile ilgili ‘Karikatürler özgür toplumların bir parçası. Erdoğan’ın Türkiye’deki basın özgürlüğünü kısıtlaması yeterince fena. Karikatürler, yorumlar ve köşe yazıları demokrasinin olmazsa olmazıdır. Bunun için Ankara’dan tavsiyelere ihtiyacımız yok‘‘ şeklinde konuştu. Laschet’ten gelen böylesi sert bir açıklama yaşananların KRV-CDU nezdinde büyük yankı uyandırdığı şeklinde yorumlanıyor. Özellikle 2013 yılı seçimlerinde Cemile Gioussuf’un Hagen’den Federal milletvekili adayı olması için büyük çaba sarf ettiği bilinen Laschet’in bu davranışı manidar olarak nitelendiriliyor. Konunun asıl muhatabı olan Baden Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfired Kretschmann ise özür dilemeyi reddetmişti.

BERLİN’DE GÖSTERİ

Başkent Berlin’de STK’lar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nı aşağılayan karikatürü protesto etmek için Tiergarten semtinde bulunan Baden-Württemberg Eyalet Temsilciliği binası önünde basın açıklaması yaptı. Polisin önlem aldığı gösteride STK’lar ortak bir basın bildirisi okuyarak olayı kınadıklarını duyurdu.

Hakarete varan bu tarz yayınların birlikte yaşama kültürüne zarar verdiğini belirten Berlin Alperen Ocakları Başkanı Adem Karaca, yetkililerin duyarlılık göstererek en kısa zamanda bu olayın üzerine gitmesi gerektiğini söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.