Başkent'teki İshal Vakaları Tbmm Gündemine Taşındı

Başkent'teki İshal Vakaları Tbmm Gündemine Taşındı

Ankara'da son günlerde sudan kaynaklandığı iddia edilen ishal vakaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşındı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Ankara’da ishal vakalarıyla kendisini gösteren salgın bir hastalığın başladığını...

Ankara'da son günlerde sudan kaynaklandığı iddia edilen ishal vakaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşındı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Ankara’da ishal vakalarıyla kendisini gösteren salgın bir hastalığın başladığını belirterek hükümeti uyardı.

    

    Geçmişte Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ihmali nedeniyle kolera salgını görüldüğünü kaydeden Çıray, yeni ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu salgınına dikkat çekti. Salgının ilerlemesinden endişe ettiğini belirten Çıray, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

    "HÜKÜMET TEDBİR ALMALI"

    Sağlık kuruluşlarından ve bazı hastalarla yaptığı görüşmelerden edindiği bilgiye dayanarak Ankara’da yaygın ve tehlikeli bir biçimde ilerleyen bağırsak enfeksiyonu salgınıyla ilgili olarak hükümetten tedbir alınmasını isteyen Çıray, Ankara’da 1994 ve 2005 yıllarındaki salgınların yaygın kolera vakalarına dönüştüğünü söyledi.

    Çıray şöyle devam etti: "1994 yılında Ankara’da bir kolera salgını olmuş ve Sağlık Bakanlığı tarafından Melih Gökçek’in başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Ankara’nın suları ve şebekesi hakkında tedbir alınması gerektiği’ yönünde uyarı yazısı yazılmıştı. Aradan 11 yıl geçtikten sonra yine Sayın Gökçek döneminde Ankara’da kolera salgını görülmüştü. Tabi bu, Türkiye’nin o dönemki turizm çıkarlarıyla ilgili olarak saklanmaya çalışıldı. Ancak olay, ülkelerine dönen turistlerin ve hastalık tanısını koyan ve isimlerinin verilmesini istemeyen Türk meslektaşlarımın gerekli tedbirlerin alınması amacıyla yaptıkları bilgilendirme ile ortaya çıkmıştı. 21. Yüzyıl’da sağlıkta devrim yaptığını iddia eden bir iktidar ve belediye başkanı için bu bir utançtır."

    MÜEZZİNOĞLU'NA İSHAL SORULARI

    CHP’li Çıray, soru önergesinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan şu sorulara cevap vermesini istedi:

Son bir ayda Ankara’da kaç kişi bağırsak enfeksiyonu şikâyetiyle hastanelere başvurmuştur?

Bağırsak enfeksiyonu (enterit) nedeni olarak hangi mikrobik etken saptanmıştır?

Ankara’daki çeşmelerden akan sularda atık kokusu alındığına göre, çeşme sularına lağım suları karıştığı anlaşılmaktadır. Son bir ayda sularda yapılan mikrobiyolojik analizlerin sonuçları nelerdir?

Bu salgında Ankara’nın kullandığı Kızılırmak suyunun etkisi nedir? CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.