Başkanlık sistemine karşıyız

Başkanlık sistemine karşıyız

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal “Başkanlık, yarı başkanlık gibi her türlü dikta rejimine yol açacak sisteme karşıyız” dedi

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal Kamu-Sen Konya İl Başkanlığı'nın ev sahipliğinde Türk Dayanışma Konseyi'nin düzenlediği 'Anayasa çalışmaları kapsamında milli birlik meselemiz' paneli öncesinde yaptığı konuşmasında, çalışmaları devam eden yeni anayasayı 1876 Anayasasına benzeterek, “1876 Anayasası Osmanlı'nın yıkılışına neden olmuştur. Bu yapılacak yeni anayasa da Türkiye Cumhuriyeti'nin yıkılışına neden olacaktır” dedi.

Kamu-Sen Konya İl Başkanlığı'nın ev sahipliğinde Türk Dayanışma Konseyi'nin düzenlediği 'Anayasa çalışmaları kapsamında milli birlik meselemiz' paneli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konferans Salonunda yapıldı. Panele MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Kamu-Sen İl Başkanı Sadi Eriş ve çok sayıda Türk Dayanışma Konseyi üyesi çok sayıda kurumun temsilcisi katıldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız, Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Akıncı, Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Dülger'in konuşmacı olarak katıldığı Panelin moderatörlüğünü Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaptı.

ANAYASA KONUSUNDA EN TECRÜBELİ ÜLKE BİZİZ

Panelin öncesinde konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ülke gündemleri içinde bam teli olarak nitelendirilebilecek en önemli konunun yeni anayasa çalışmaları olduğunu söyledi. Anayasa'nın değiştirilmesine gerekçe olarak gösterilen en önemli nedenin 1982 Anayasası'nın darbe anayasası olması olduğunu hatırlatan Bal, “1980 ihtilalinden en çok etkilenen kesim milliyetçi, ülkücü kesimdir. İlk defa darbe anayasasının değişmesi gerektiğini Alparslan Türkeş söylemiştir. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır ancak bu anayasa renksiz, ideolojisiz, içi boşaltılmış bir anayasa olmamalıdır” dedi.

MHP olarak dünyada anayasa değişikliği yapmış bütün ülkeleri incelediklerini söyleyen Bal, “İki şeye dikkat ettik incelerken. Birincisi bu değişikliği nasıl yapmışlar. İkincisi sonuçları nasıl olmuş. Daha sonra ülkemizde yapılan bütün anayasa değişikliklerini inceledik. Dünyada en çok anayasa değiştiren ülke biziz. Buradan şu durum ortaya çıkıyor. Bunca anayasa yapmış, bunca darbe ve muhtıra görmüş bir ülkenin anayasa yapımı konusunda kimseden akıl almaya ihtiyacı yoktur. Kendi kültürel dinamiklerini koruyan, insanlığın yüksek değerleriyle harmanlanmış renkli bir anayasa yapılmalıdır” diye konuştu

MİLLİ BİR ANAYASA İSTİYORUZ

Anayasanın yapılış sürecini Tanzimat Dönemi’ne benzeten Bal, “1956’da Paris Barış Konferansı sırasında Osmanlı Devleti'ne içinde azınlıkların isimlerinin geçtiği yeni bir anayasa yapma karşılığında Avrupa devleti sayılma ve toprak bütünlüğünün Avrupalı büyük devletler tarafından teminat altına alınması sözü verilmiştir. 1876'da Tanzimat baskısıyla ilan edilen anayasayı bize dayatan İngiltere, Fransa ve İtalya gibi devletlerin 1920'ye gelindiğinde Anadolu’yu işgal ettiklerini görürsünüz. Bugün de aynı süreç yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İşte bu tuzağı gördükten sonra anayasa hazırlıklarına başladık” diyen Bal, “24 çok değerli hocamızla bir anayasa çalıştayı düzenledik. Nasıl bir anayasa istediğimizi anlattık. Bu çalıştay raporunu Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na da sunduk. Milli bir anayasa isteğimizi anlatıyoruz. Bugün burada değerli hocalarımız da bu çalıştay raporu doğrultusunda size yeni anayasa ile ilgili beklentilerimizi anlatacaklar. MHP Osmanlı'yı yıkan anayasaya, laik, demokratik, sosyal ve hukuk devleti olmayan anayasaya karşıdır. Başkanlık, yarı Başkanlık gibi her türlü dikta rejimine yol açacak sisteme karşıdır” dedi.

merhabahaber.com YUNUS ALTINBEYAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum