Başbakan Yardımcısı İşler Müftülere Hitap Etti

Başbakan Yardımcısı İşler Müftülere Hitap Etti

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, çağın, sivil inisiyatifin ve bireyin özgürlük alanının olabildiğince genişlediği bir çağ olduğuna işaret ederek, “Din de özü ve tabiatı itibarıyla sivildir.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, çağın, sivil inisiyatifin ve bireyin özgürlük alanının olabildiğince genişlediği bir çağ olduğuna işaret ederek, “Din de özü ve tabiatı itibarıyla sivildir. Dinî müesseseler ise din hizmetlerinin planlı, programlı ve organize biçimde topluma sunulabilmesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, halkımızın din hizmeti taleplerine cevap vermek için var olduğunun bilinciyle din alanındaki sivilliği dikkate alacaktır.” dedi.

Emrullah İşler, Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği İl Müftüleri İstişare Toplantı’nda konuştu. İslam öğretisinde ne dinî kurumların ne de din adamlarının dinin mutlak otoritesi olduğuna dikkat çeken İşler, “Asıl otorite, dinin asli kaynakları ve bu kaynakların güvenilir bir yöntemle anlaşılması ve yorumlanması sonucu elde edilen bilgidir. Başkanlık, bu bilginin toplumun her kesimiyle paylaşılması konusunda üzerine düşeni yapacaktır.” diye konuştu.

İşler, topyekûn insanlığın, çok çetin sınavlardan geçtiği günleri yaşadığını belirterek, bugün her zamankinden daha fazla şefkat ve merhamete muhtaç bir dünyada yaşandığına da vurgu yaptı. “İslam’ı ‘korku’ ve ‘şiddet’ ile özdeşleştirmek isteyenler, Allah’ın dini ile insanlar arasına duvarlar örerek sadece biz Müslümanlara değil, bütün insanlığa çok büyük bir kötülük yapıyorlar.” diye sözlerini sürdüren Başbakan Yardımcısı İşler, “Buna karşılık İslam alemi ise maruz kaldığı haksızlıklara rağmen, bir an evvel nifak ateşini söndürmek, İslam’a mensubiyetin hakkını vermek ve ‘barış’ ikliminin teminatı olmak zorundadır. Zira İslam, ezelden ebede barışın ve esenliğin dinidir.” ifadelerini kullandı.

"OLAGANÜSTÜ YENİ DURUMLAR ORTAYA ÇIKTI"

İşler, küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin, toplumlar arası ilişkilerde olağanüstü yeni durumlar ortaya çıkardığını da hatırlatarak, şöyle dedi:
“Başkanlığımızın insanlık camiasıyla ortak inanç, tarih, coğrafya, insani ve ahlaki değerlerden kaynaklanan ilişkileri söz konusudur. Başkanlığımız, hizmet alanındaki sahip olduğu tecrübe ve birikimi herkesle paylaşmayı, ortak bağların güçlendirilmesi ve bugün insanlığın sorun alanlarına ilişkin çözüm arayışlarına katkı olarak görmektedir. Teşkilatımız, din hizmeti sunarken Türkiye’nin din alanındaki bilgi birikimi yanında, İslam aleminin ve dünyanın sahip olduğu zengin tecrübeden de yararlanmayı önemsemektedir. Bu ağır ve onurlu vazifeyi samimiyetle ifa ederken, önyargılarımızı aşarak ve eksiklerimizi görerek insanların vicdanlarını uyandırmak, gönüllerine giden yolu bulmak durumundayız. Sesimizi duyuramadığımız ve dinin rahmet iklimini ulaştıramadığımız hiç kimse bırakmamalıyız.”

İşler, sözlerinin sonunda, dini anlamanın temel kaynağı ve kurtuluşun anahtarı olan Kur'an-ı Kerim’in günümüz insanı tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayacak yeni bir tefsirinin yazılması gerektiğini söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.