Balıkesir'de İki Mühendis Elektrikli Otomobil Yaptı

Balıkesir'de İki Mühendis Elektrikli Otomobil Yaptı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde iki mühendis, elektrikli otomobil imal etti. Murat Güngör ve Çağatay Hergül, yaklaşık 8 aylık çalışmanın ardından "Ekolojik Türk Otomobili (ECTO)" adını verdikleri bir araba yaptı. 250 kg. ağırlığa sahip...

Balıkesir'in Edremit ilçesinde iki mühendis, elektrikli otomobil imal etti. Murat Güngör ve Çağatay Hergül, yaklaşık 8 aylık çalışmanın ardından "Ekolojik Türk Otomobili (ECTO)" adını verdikleri bir araba yaptı. 250 kg. ağırlığa sahip araba, 1,60 liralık elektrikle 68 kilometre gidebiliyor, 6 saatte de şarj edilebiliyor.

Metalürji ve malzeme mühendisi olan Hergül, dünyada yeni trendin, yenilenebilir enerji kaynağı kullanan ulaşım araçları olduğunu söyledi. Özellikle evlere paket sıcak yemek servisi gibi hafif kargo taşımacılığında kullanabilecek ve motosikletlerin yerine geçebilecek bir araba imal etmek üzere harekete geçtiklerini anlattı: "Şirket olarak dağıtımda motorlarda yaşadığımız sıkıntıları nasıl çözebiliriz derken mühendis arkadaşım Murat Bey'le kendimizi atölyede bulduk. ECTO'yu, yedi sekiz aylık bir çalışmanın akabinde tasarladık. Bu araç, ticari amaçla kullanılan motosikletlere bir alternatif. Çok daha güvenli. Ticari maliyetleri ve riskleri minimuma indiriyor. Özellikle kurye işinde, minimum maliyetle ürünlerin iletilebileceği bir aracı sunduk. Bu prototip, 29 Ekim'de Edremit Körfezi halkına da tanıtılacak." dedi.

Elektronik mühendisi Güngör ise bir hayali gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Amacımız, motorlu kuryelerimizin güvenli bir şekilde dağıtım yapmasını sağlamaktı. Çıkış noktamız, fosil yakıta alternatif bir elektrikli araç üretmekti. Bu aracın en önemli özelliği, çelik bariyerlerinin olması ve beş noktadan bağlanan emniyet kemerinin olması. Kalabalıklaşan şehirlerde hem ticari hem bireysel kullanım için bir projeye giriştik. Bu araç, tamamen Edremit koşullarında üretildi. Yaklaşık 1 lira 60 kuruşluk elektrik tüketimine sahip. Tam şarj ile 60 kilometre civarında yol yapabiliyor. Saatte 55 kilometre gibi kalabalıklaşan şehirlerde yeterli olabilecek bir hıza sahip. Şu anda ar-ge çalışmalarını yaptığımız bir aracımız daha var. Bu araç da engelli vatandaşlarımıza hizmet verecek."

Güngör, otomobilin 5 beygirlik küçük bir motoru bulunduğunu ifade ederek, "İçerisinde fırçasız, temizlenebilir, çok güzel bir motoru var. Kuru akülerle çalışıyor fakat ileride iyi bir haber aldık, lityum bataryalarla bunu kullanabileceğiz, çünkü Türkiye de artık lityum batarya üretebilecek. Patent başvurumuzu yaptık. Bizden seri üretim yapmamızı isteyenler var ancak bizim tek şartımız, aracı Balıkesir'de üretmek. Balıkesir'de, Edremit'te üretmek istiyoruz." diye konuştu. Seri üretime geçtiklerinde, lityum bataryalarla arabanın hızını yaklaşık iki katına çıkarmanın ve şarj süresini kısaltmanın mümkün olabileceğini söyleyen Güngör, "Desteklenirsek çok daha güzellerini Edremit'te seri üretime geçmek, yöre halkına da bir kazanç kapısı kazandırmak istiyoruz. Seri üretime Kaz Dağları'nın eteği Edremit'te geçmek istiyoruz, çünkü bu bölge her şeyiyle çok güzel bir yer.'' dedi. Güngör, engellilere de bir müjdeleri olduğunu belirterek, "Engelliler, uzaktan kumandayla indirdiği aparatla araca binecek. Ayaklarına ve ellerine göre araç modifiye edilecek. Kısa zamanda, inşallah üç ayda prototipini göreceksiniz." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.