Balık da lüksler arasına girdi

Balık da lüksler arasına girdi

Kış aylarında sofralardan eksik edilmeyen, zengin bir besin kaynağı olan ve doktorların sağlıklı bulduğu için şiddetle vatandaşlara tavsiye ettiği balık da lüks ürünler kervanına katıldı. Balık fiyatlarındaki artış ise durdurulamıyor.

Yanlış avlanma sebebiyle balık türlerinin azalması ve iklimlerdeki değişikliklerden dolayı ülke geneline beklenen kar yağışının düşmemesi; balık fiyatlarını uçurdu. Tezgâhtaki fiyatlar, geçen yılki fiyatlarla kıyas edilemeyecek kadar yükselişe geçti. Konya Balık Hâli'ndeki balıkların fiyatı da cep yakıyor. Bu durumdan hem vatandaş, hem de esnaf dert yanıyor. Vatandaş, pahalı olduğu için eskisi kadar balık tüketememekten; esnaf da yeterince satış yapamadığından şikayet ediyor. Özellikle hafta içleri Balık Hâli'nde hiçbir hareketliliğin olmadığını söyleyen Boğaziçi Balıkçılık çalışanı Mehmet Kale, bu sıkıntıya bir çare bulunmasını hâl esnafı adına talep etti.

MEVSİM NORMALLERİNE GÖRE FİYATLAR FAZLA

Esnaf Kale, bu yıl denizden az balık çıktığını dile getirdi. Esnafın verimli bir yıl geçiremediğini ifade eden Mehmet Kale, kış aylarında olmamıza rağmen havaların sıcaklığını koruduğunu, balığın bolluğunun ise iklimle doğru orantılı olduğunu kaydetti. Kale, "Balık fiyatları arttı. Karadeniz’den hamsi geliyor. Fiyatı 10 ile 15 lira arasında değişiyor. Hamsi üstelik kendi boyutlarında da değil, biraz küçük. Normalde hamsi 10 lirayı geçmemeli ve büyük olmalı. Mevsim normallerine göre balık fiyatları fazla" şeklinde konuştu.

BALIK FİYATLARINA ZAM GELDİ

Gürcü tarafından getirilen balıkların küçük olduğunun altını çizen Kale, "Tezgâhlarda Marmara'dan çıkan balıklar da var" dedi. "Sardalya büyük ve kilosu 20 TL. Bu kadar fazla olmamalı" diyen Kale, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Alabalığa, somona, levrek ve çipuraya zam geldi. En çok tercih edilen balık ise hamsi ve alabalık. Denizlerde balık olmadı. Geçen yıl kar yağışı da balık da fazlaydı. Yanlış avlanma tüm uyarılara rağmen devam ettirildi. Tabiatın dengesi bozuluyor. Önlem ve denetimlerin artırılması lazım. Türkiye genelinde olduğu gibi, Konya'ya da kar yağmadı. Ama balık için önemli olan karın Karadeniz'e düşmesidir."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum