Baklagil Konseyi'nden GDO'lu çeltik açıklaması

Baklagil Konseyi'nden GDO'lu çeltik açıklaması

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Arslan: ''Bugüne kadar ticarete konu olmuş GDO'lu çeltik üretimi hiçbir şekilde yapılmamıştır. Dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz'' dedi.

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, Mersin Limanı'nda GDO'lu çeltik ele geçirildiği yönündeki haberlere ilişkin, bugüne kadar ticarete konu olmuş GDO'lu çeltik üretiminin yapılmadığını belirterek ''Dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz'' ifadelerini kullandı.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, hububat-bakliyat sektörüne 2012'de 76 milyon dolarlık ihracatla katkı sağlayan pirinçle ilgili bazı basın yayın organlarında ''GDO'lu pirinç skandalı'' şeklinde yayımlanan haberlerin, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bu haberin sektörü olumsuz etkilediğini ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini savunan Arslan, açıklamasında ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda da belirtildiği üzere, bugüne kadar ticarete konu olmuş GDO'lu çeltik üretimi hiçbir şekilde yapılmamıştır. Dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz'' ifadelerine yer verdi.

Hububat-bakliyat sektöründe faaliyet gösteren üretici ve ihracatçıların, mevzuat çerçevesinde, insan sağlığını tehlikeye atacak her türlü zararlı madde ya da benzeri organizmaların tespiti için tüm analizleri yaptırdıklarını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

''Çeşitli yayın organlarında çıkan mesnetsiz haberlerin kaynağı, çeltik kabuğuna 10 binde 4 oranında GDO bulaşmasından ibarettir. AB ülkelerinde bu bulaşmaların engellenemeyeceği kabul edilmekte ve binde 9'luk oranla ithalata izin verilmektedir. Buna karşın ülkemiz mevzuatında çeltiğin bulaşma oranının sıfır olması beklenmektedir. Gerekli araştırmalar yapılmadan yayımlanan bu haberlerin, uluslararası piyasalarda rekabetçi bir yapıya kavuşan, aynı zamanda iç pazarda bugüne kadar hiçbir şekilde söz konusu iddialara maruz kalmamış ve özverili bir şekilde çalışan firmalarımıza telafisi mümkün olmayan zarar getirmesinden endişe duymaktayız. Gelişmeleri yakından takip ediyor, basın etiğiyle ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bu haberlerle ilgili düzeltme ve düzenlemelerin, sektörümüzün olumsuz etkilenmemesi için acilen yapılması mecburiyetini kamuoyunun takdirine sunuyoruz.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.