Bakanlıktan 'Gıda Denetimi' Açıklaması

Bakanlıktan 'Gıda Denetimi' Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik kontrollerin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik kontrollerin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'gıda güvenilirliği ile ilgili meslek mensuplarının istihdamı' konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle, meslek odasında çalışanların bağlı olduğu odadan ilgili işletmede çalıştığına dair belge alması zorunluluğunun kaldırıldığı ifade edildi. Belge alma zorunluluğu konusu ile ilgili meslek kanunlarında düzenlendiği için bakanlığın böyle bir değişikliğe gitdiği dile getirilen açıklamada, "Bu değişiklik ve söz konusu yönetmelik, meslek odalarının çalışma usul ve esaslarını düzenleyen mevzuata ilişkin herhangi bir düzenlemeyi kapsamamaktadır." denildi.

Bakanlık, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odaların Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun ile 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu gereği ilgili meslek mensuplarının, meslekleri ile ilgili işlerde çalışabilmek için bağlı bulundukları odaya üye olmaları ve ilgili meslek odalarının mevzuatına uymaları zorunlu olduğunu kaydetti.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğincede gıda üreten işletmelerde, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırılmasının yasal zorunluluk olduğunu belirtitilen açıklamada, şu hususlar ifade edildi:

"Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği de gıda işletmecileri, çalıştırılması zorunlu olan personelin herhangi bir sebeple işten çıkarılması veya çıkması durumunda çalıştırılması zorunlu olan personelin değişikliğine ilişkin yetkili merciin güncel bilgilere sahip olmasını sağlamak zorundadır. Yine 5996 sayılı Kanun gereği istihdamı zorunlu personeli çalıştırmayan gıda işletmelerine 2014 yılı için 3 bin 990 Türk Lirası idari para cezası verilmektedir. Bu kapsamda bazı basın organlarında çıkan 'gıda güvenilirliği ile ilgili meslek mensuplarının istihdamı sınırlandırıldı.', 'çok sayıda işletme halk sağlığı hiçe sayılarak denetim dışı bırakıldı' gibi haberler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamakta olup, Bakanlığımız gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik kontrollerini etkin bir şekilde sürdürmektedir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.