Bakanlık Yetkilisi: Kurban Potansiyelimiz, Talebin Çok Üzerinde

Bakanlık Yetkilisi: Kurban Potansiyelimiz, Talebin Çok Üzerinde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Kurban Bayramı’nda mevcut kurbanlık büyükbaş hayvan sayısının bir milyon 300 bin, küçükbaş hayvan sayısının ise 3 milyon 500 bin civarında olduğunu...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Kurban Bayramı’nda mevcut kurbanlık büyükbaş hayvan sayısının bir milyon 300 bin, küçükbaş hayvan sayısının ise 3 milyon 500 bin civarında olduğunu söyledi. Kayhan,” Biz kurban öncesi bir ithalata izin vermiyoruz.” dedi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (TİGEM) kurbanlık hayvan sayısının son durumuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Kurban Bayramı öncesinde bir ithalata izin vermeyeceklerini belirtti. Kayhan, ”Biz kurban öncesi bir ithalata zaten izin vermiyoruz. Çünkü Türkiye’de bizim yaptığımızı değerlendirmelerde, veri toplamalarında geçmiş yıllarındaki kurban kesimleriyle mukayese ettiğimizde şuan ki potansiyelimizin, muhtemel talebin çok çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Geçen sene de biz kurbanlık ithalatına müsaade etmedik ancak bir önceki sene sadece Trakya Bölgesi şaptan ari olduğu için Anadolu’dan Trakya’ya hayvan nakline izin vermediğimizi için Trakya’daki kurban kesecek vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılamak için 2010-11-12 yıllarında yurt dışından çok az bir ithalatla talep karşılandı.” dedi.

"3 BUÇUK MİLYON KURBANLIK VASFINDA KAÇÜKBAŞ HAYVANIMIZ MEVCUTTUR"

Önceki yıllarda da kurbanlık ithalatına izin vermediklerini belirten Kayhan,” Biz kurbanlık ithalatı yapmadık bu sene de yapmıyoruz. Bizim şuanda içerde bağlı olan büyükbaş hayvan mevcudumuz bir milyon 300 bin adet. Kurbanlık için bağlanan. Talebin de maksimum geçen sene 850 bin kesim olmuş. Talepte bunun 900 bini geçeceğini hiç düşünmüyoruz. Küçükbaşta da bir önceki sene 2 milyon kesim olmuş. Şuan da bizim 3 buçuk milyon kurbanlık vasfında küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Dolayısıyla bu ithalat tedbirinin kurbanlıklara hiçbir alaka ilgisi yoktur.” şeklinde konuştu.

"TAHMİNİMCE ÇOK YÜKSEK BİR MEVLAĞ BEKLEMİYORUM"

Kendilerini körfez ülkelerinden yana ihracat taleplerinin geldiğini söyleyen Kayhan, konuyla ilgili sektörlerin görüştüğünü ve bir miktar ihracatın olacağını aktardı. Kayhan, kurban sonrası izin verilecek ithalat izniyle de ilgili şöyle konuştu:

” Tahminimce çok yüksek bir mevlağ beklemiyorum. Çünkü; bir şey kapalı tuttuğunuz zaman cazibesini yükseltirsiniz. Vatandaşımıza, üreticimize alternatif sunuyorsunuz. Buyurun açık. Doğu’daki fiyatı şudur getirirsen de şudur ithalat maliyeti. Kota veriyorum ayrıca desteği de yerliye veriyorum. Yatırımcı bütün bu alternatifini düşünecek ve mal bağlayacak.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.