Bakan Yıldız: Parite Yüksek, Enerji Maliyetleri İstediğimiz Oranda Değil

Bakan Yıldız: Parite Yüksek, Enerji Maliyetleri İstediğimiz Oranda Değil

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, piyasada düşen petrol fiyatlarının dolar paritesindeki yükseklikten dolayı enerji maliyetlerine yansımayacağını söyledi. Yıldız, "Bunların piyasaya yansımaları, otomatik fiyatlama mekanizması...

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, piyasada düşen petrol fiyatlarının dolar paritesindeki yükseklikten dolayı enerji maliyetlerine yansımayacağını söyledi. Yıldız, "Bunların piyasaya yansımaları, otomatik fiyatlama mekanizması ile oluyor. Maliyetler, paritenin yüksek olmasından dolayı istediğimiz oranlara gelmediğini gösteriyor." dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye Enerji Vakfı (TENVA)' nın Türkiye Enerji Vakfı'nın düzenlediği Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. OME Raporu lansmanına katılmadan önce gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Doğu Akdeniz’deki arama çalışmaları hangi aşamada?" sorusuna Yıldız, "Akdeniz havzasındaki Antalya ve Mersin havzasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz dev bir firma ile beraber Antalya açıklarında program düzenlenmişti. Onda bir aksama da yok. Münhasır ekonomik bölgelerde faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız, önümüzdeki süreçte. Varsa bu petrolü bulacağız." diye cevap verdi

İsrail ile yapılacak enerji projelerinin hangi aşamada olduğunu sorulması üzerine de Bakan Yıldız, enerji kalemlerini barışın kaderi olarak kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Filistin’de bir insanlık trajedisinin yaşandığına dikkat çeken Yıldız, "Bunlar çok çabuk unutuluyor. Haber olmaması zihnimizi geri tutmamıza mani değil. İsrail kalıcı ateşkesi bütün yönleri ile tesis edecek ki, bizler enerji projelerimizi gerçekleştirebilelim. Siyasi yönünü göz önüne almadan ekonomik fizibilitesinden bahsetmek mümkün olmuyor." diye konuştu.

"PARİTE YÜKSEK, ENERJİ FİYATLARINI DÜŞÜREMEYİZ"

Yıldız, dünyadaki düşen petrol fiyatlarının Türkiye’ye yansımasının olup olmayacağının sorulması üzerine de ham petrol fiyatlarında istenilen oranda olmasa da bir gevşeme olduğunu ve brent petrol fiyatlarının şu anda 101-102 dolarlar seviyesinde olduğunu hatırlattı. Dolarla alıp dolarla satan bir ülke olmadığından Türkiye’nin bu sepete dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, en son 102 dolarları Türkiye’nin bundan 14 ay önce gördüğünü aktardı. Paritenin o döneme kadar yüzde 10 arttığı dile getiren Yıldız, "Bunların piyasaya yansımaları, otomatik fiyatlama mekanizması ile oluyor. Bunu vatandaş ve müşterilerimiz yararlanacaklar. Maliyetler, paritenin yüksek olmasından dolayı istediğimiz oranlara gelmediğini gösteriyor. Bunlarla alakalı takip ediyoruz." şeklinde konuştu.

İsrail’e jet yakıtlarının satıldığının EPDK raporları ile tekrar gündeme geldiğinin sorulması üzerine de Bakan Yıldız, iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"İhracatla ilgili bir kalem yapılmamıştır. Bunun altını kalın çizgilerle çiziyorum. Siz eğer Lufthansa Hava Yolları’na bohça ve sandviç yüklüyorsanız, bunu nasıl kalemlendireceksiniz. Bu ihracat kalemi olarak görülüyor orda. Kendi üretiminiz ve kendi tüketiminiz olarak göremezsiniz oradaki kalemi. Sivil havacılık ile ilgili bir uçağın gelip burada yakıt ikmali yapmasını ihracat gibi göstermesini maksatlarının başka olduğunun altını çizmek isterim. İhracat yapılmamıştır, diyor bu ülkenin bakanı. Ve aksini ispat edilmesine de davet ediliyor. Buna rağmen bir cümle ile geçiliyor, bu olmaz. Biz olanı söylüyoruz miktarları ile. Türkiye bir hukuk devletidir. Muhasebeleşmesi resmidir. Resmi ve gayri resmi diye iki hesabı olmaz. Özellikle Türkiye’nin. Yakıt ikmali yapmış uçaklara burada tankerle yüklenip ihracat gibi göstermek herhalde başka maksatlara matuftur."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.