Bakan Yıldız: Elektrik Tüketiminde Rekor Kırıldı

Bakan Yıldız: Elektrik Tüketiminde Rekor Kırıldı

Akdeniz Elektrik Bölge Dağıtım Toplantısı'na katılmak üzere Antalya’ya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tüketimi ve yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ü makamında...

Akdeniz Elektrik Bölge Dağıtım Toplantısı'na katılmak üzere Antalya’ya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tüketimi ve yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ü makamında ziyaret eden Yıldız burada yaptığı açıklamada Türkiye'nin 12 Ağustos Salı günü, 818 milyon Kilowatt/Saat elektrik tüketimi ile cumhuriyet tarihinin enerji tüketim rekorunu kırdığını söyledi. Bu rakamın, birçok ülkenin 3- 4 aylık enerji tüketim miktarına denk geldiğini belirten Yıldız, “Bu çok nadirdir, 40 bin megawattın üzerine çıktık. Türkiye’nin Kurulu gücü 66 bin megawatt civarında. Enerjide 5-6 bin megawattlar civarında arz fazlamız var. Bir sıkıntımız yok. Önemli olan bunların dağıtımı, iletimi, bu hizmetlerin aynı anda görülüp görülmediğiyle alakalı konulardır. Çalışmalarımız da bu yöndedir. Yoksa ürettiğimiz tükettiğimizden daha fazla olmuştur.” dedi.

Türkiye’de geçen ay irili ufaklı 25 santralin devreye alındığını aktaran Yıldız, “Pazar günlerini devre dışı bırakırsak hemen hemen her gün bir santral devreye aldık demektir. Bu açıdan özel sektör ve yatırımcılarımızla işbirliğimiz sürüyor. 2023 hedeflerini yakalamak için yapacak çok şey var. Hiçbir yatırım, hiçbir arz fazlası bizde rehavete neden olmaz.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, Antalya Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından Kundu Turizim Bölgesi'nde bulunan bir otelde enerji sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Yıldız, açılış konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'de 21 dağıtım şirketinin bulunduğu illerde bu tür toplantılar düzenlediklerini ifade eden Yıldız, problemleri çözümleriyle birlikte konuşmak, öneri, tavsiye ve eleştiriler almak istediklerini söyledi.

KAYIP KAÇAKLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Elektrik dağıtım hatlarının gelişmiş olduğuna değinen Yıldız, 12 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminde 8 bin çalışanla beraber yapılan mesailerle sürecin problemsiz atlatıldığını ifade etti. Konuşmasında Türkiye'de elektrikteki kayıp kaçak bedeliyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Yıldız, kayıp kaçaklarla mücadelenin devam ettiğini söyledi. Yıldız, "Şu anda çok ciddi mesafeler kat etmiş durumdayız. Bu açıdan siyasi iktidar olarak da gerek mevzuatlar gerekse de yasalarla ne yapabileceksek bunları ortaya koyuyoruz." dedi. Ülke genelindeki 21 dağıtım şirketinden 3 dışında kayıp kaçak oranının Avrupa Bölgeleri ortalamalarının altında olduğunu belirtti.

'PETROL FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ POMPAYA YANSIMAYACAK '

Gazetecilerin petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün pompa fiyatlarına yansıyıp yansımayacağıyla ilgili soruya Yıldız, "Türkiye petrolü dövizle alıp TL ile satan bir ülke. İthalatı dolar cinsinden ödüyor. Tahsilâtı TL cinsinden yapıyor. Şu anda ham petrol fiyatları istediğimiz tarzda kısmen bir düşüş yaşanmış olsa da döviz paritesi istediğimiz oranda değildir. Enerji sektörü olarak yüksektir. Biliyorsunuz dolar kuru 2,16 - 2,18'lere kadar çıktı. Bu sepete baktığımızda enerji sektörünün maliyetlerinde düşüş olmadı. Şu anda aldığımız fiyattan daha düşük fiyata satıyoruz. Doğalgazda belki dikkatlerinden kaçmış olabilir. 2008'in kasım ayından neredeyse 6 yıl öncekinin fiyatlarından daha düşük fiyata doğalgaz satıyoruz. Elektrik fiyatları deseniz yine AB ülkeleri arasında ucuzluk açısından ilk üçte doğalgazda da birinci sırada. Dolayısıyla bizim maliyetlerimizin istediğimiz oranda düşmediğini söyleyebiliriz. Tabi ki pompa fiyatları Cenova piyasasında Akdeniz ülkeleri piyasasında her üç günde bir bir check yaparak kendi arasında artılarla eksilerle herkese yansıtılıyor. AB ülkelerinde bizdeki gibi bir açık pozisyon doğmuyor.” şekline cevap verdi.

AB ülkelerinin Rusya Federasyonu'na yaptırım uygulamasıyla ilgili olarak Türkiye'nin problem yaşamayacağını belirten Yıldız, "Doğalgaz ticareti, diğer sektörlerle ilgili Rusya'yla yaptığımız yatırımlar stabil bir halde devam ediyor. Nükleer santralle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu alanda istihdam edilecek personelle ilgili çalışmalar devam ediyor. Nükleer santral yapımıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda bu konuyla ilgili bir problem görünmüyor." dedi.

Antalya'da elektrik şirketinin faturalara fazla ücret yansıttığı yönündeki bir soruya ise Yıldız, elektrik fiyatının tek bir merkezden belirlendiğini bölgesel olarak farklılık söz konusu olmadığı cevabını verdi.

'MADENLERLE İLGİLİ OLUŞAN HASSASİYET GEREKSİZ VE BOŞ DEĞİL'

Bakan Yıldız'a Zonguldak'ta bir madende göçük meydana geldiği ve bunun 12 saat gibi bir süre kamuoyundan saklandığı, konuyla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığı soruldu. Yıldız, "Türkiye'deki bütün işletmeler, her birinin bulunduğu şehirle alakalı en yüksek mülki amir tarafından da kontrol edilme yetkisi vardır. Biz şu ana kadar Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Madden İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak 130'a yakın kömür maddenin işletme faaliyetine son verdik, eksikler tamamlanıncaya kadar. Bu eksikler tamamlanınca tekrardan işletmeye alınıyor. Çalışma Bakanlığının yaptığı teftişlerde buradaki ocakla alakalı bir kapatma kararı alındı. Şırnak'ta bir ocak mühürlü olmasına rağmen çalıştırılmış. Biz her şehirdeki mülki amirlerimiz vasıtasıyla bunların kontrollerinin yapılmasını için tekrardan talimat verdik. Tabi ki biz de soruşturma başlattık. Zamanında haber vermemek veya onu kısa ya da uzun süre kamuoyundan gizlemenin ayrı bir suç teşkil ettiğini, kurtarma çalışmalarıyla ilgili bir risk oluşturduğunu tekrar bilinmesini isterim. Şükürler olsun 9 tane kardeşimiz de sağ salim kurtarıldı. İster kaza büyük olsun ister küçük, bunların mutlaka kamuoyuyla paylaşılması lazım. Biz de bu şeffaflık çerçevesinde davranıyoruz. Mühürlenmiş, faaliyet yasaklanmış ve üretimi yasaklanmış ocaklarda çalışmak ayrı bir suçtur. İdari ve hukuki açıdan da suçtur. Söz konusu ocağın Kasım 2013'te durdurulduğunu Mart 2014'te yapılan denetimlerde üretimin devam ettiği tespit edilmiş ve ceza da verilmiş. Özel sektörün de dikkat ermesi lazım. Kamunun da dikkat etmesi lazım. Türkiye'de oluşan hassasiyet gereksiz ve boş bir hassasiyet değildir. Her birimizin bu konuda daha dikkatli olması lazım.” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız’ın öncülüğünde yapılan toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Cengiz Limak ve Kalyon şirketlerinin sahipleri de katıldı. Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.