Bakan Şimşek: Nokta Tahminler Tutmaz, Tutan Çok İstisnadır

Bakan Şimşek: Nokta Tahminler Tutmaz, Tutan Çok İstisnadır

Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da hedeflerini tutturmadığının eleştirilerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten şaşırtıcı bir karşılık geldi. Şimşek, "Nokta tahminleri yıllarca yaptık. Nokta tahminleri tutmaz. Tutan çok istisnadır. Nokta...

Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da hedeflerini tutturmadığının eleştirilerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten şaşırtıcı bir karşılık geldi. Şimşek, "Nokta tahminleri yıllarca yaptık. Nokta tahminleri tutmaz. Tutan çok istisnadır. Nokta tahminleri tutmuyor. Bırakın onu altını tutturmak bile apayrı bir şeydir." dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2015 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını cevaplayan Şimşek, bütçe hazırlama takvimine ilişkin açıklamaların haklı eleştiriler olduğunu ifade ederek, "Bütçeyi anayasa gereği zamanında Meclis’e gönderiyoruz. Son yıllarda erken göndermeye başladık. Ama orta vadeli mali, OVMP 1 ay, 20 gün arasında gecikme ile açıklanmıştır. Komisyon özürü hak ediyor." diye konuştu. Bakan Şimşek hedeflerin tutmadığı eleştirilerine şu karşılığı verdi:

"2013 yılında büyümeyi yüzde 4 öngörmüştük. Sonra revize ettik. 3 aşağı 5 yukarı tutmuş. Bütçe dengesi yüzde 1 olarak öngörmüştük. İşsizlik yüzde 9 öngörmüşüz yüzde 9 olarak gerçekleşmiş. Biraz daha iyi. Enflasyon, yüzde 6,8 olarak öngörülmüş, yüzde 7,4 ile bitirmiş. Bütçe dengesi yüzde 1 öngörmüşüz, yüzde 1 olmuş. Keşke imkân olsa bütün dünya ülkelerin analizi yapılsa, dünya ülkelerinde ne kadar sapma yapılmış Türkiye’de ne kadar sapma yapılmış baksak. En ufak sapmalar Türkiye’de olmaktadır. 2014 OVP’ yi yüzde 3,3 olarak revize etmişiz. IMF’nin yaptığı revizyona paralel. Bölgede jeopolitik gelişmeler var. Irak’ın etkisini dikkate alırsak büyüme 3,5 olurdu. AB için IMF’nin öngörüsü vardı. AB büyüseydi. Irak’ta problem yaşamasaydı Türkiye yüzde 4 büyürdü."

Bakan Şimşek, muhalefet vekillerinin, "Niye tahminleri yapıyorsunuz, o zaman yapmasaydınız?" sorusuna da şu karşılığı verdi:

"Nokta tahminleri yıllarca yaptık. Nokta tahminleri tutmaz. Tutan çok istisnadır. Önemli olan burda nokta tahminleri tutmuyor. Bırakın onu altını tutturmak bile apayrı bir şeydir. Tahminleri, yapmak zorundasınız. Aslında birçok ülke yapmıyor. Kanada gibi ülkeler yapmıyor. Piyasa neyi gerektiriyorsa, 'Bunu baz alıyoruz' diyorlar. Piyasa beklentileri de her ay değişebiliyor. Ama OVP’ yi her ay değiştiremiyorsunuz. Alanlarınızı her ay değiştiremiyorsunuz. Önemli olan bir takım varsayımlar üzerine karmaşık dünyayı basitleştiriyorsunuz. Bir takım, nokta tahminleri koyuyorsunuz."

İstihdam sağlamada Türkiye’nin performansının iyi olduğunu savunan Bakan Şimşek, "Bir yıllık süreçte 2,2 artış var. Bunun karşılığı 1 milyona yakın ilave. İşsizlik oranın artmaması böyle şartlar altında mucize olur." dedi.

OVP’nin Türkiye’nin yapısal sorunları çözmediği yönündeki eleştirilere ise Bakan Şimşek, hedefe yönelik bir sürecin olduğunu anlattı. Yüzde 8 cari açığı yüzde 5’e indirdiklerini kaydeden Şimşek, cari açığın ciddi bir yapısal sorun olduğunu belirtti. Cari açığın önemli ölçüde katma değer zincirdeki ilişkili olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 10 yılda muhtemelen EMTİA fiyatlarının etkisi zayıflayacak, OVP’de öngördüğümüz daha iyi bir ortam olacak. Büyük resme baktığınız zaman yüksek enflasyon gibi makro sorunlar vardı. Bu sorunlara ilişkin önemli adımlar atıldı. Yeni dönemde, bizim sorunlarımız mikro sorunlar. Verimlilik, inovasyon, rekabet, eğitimde kalite ile ilişkilidir. Demir yolunun standardının yükselmesi gerekiyor. Sermaye piyasalarına erişimde zayıfsak. Rekabet gücü enerji, alt yapı, yatırımlar, vergi sistemi ile ilişkilidir. Mikro düzeyde bunlar ciddi tedbir gerektiriyor. Siyaseten eleştirecek çok noktamız var. Bin 200 reform bu. Esas sorunumuz, mikro düzeyli sorunlardır. Uygulamaya peyderpey koyuyoruz. İstanbul’a ilişkin bir hedef konuldu. Büyük ölçeğe ulaşmadık."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.