Bakan İslam'ın 'Kadına Şiddet' Sorularına Cevapları Şaşırttı

Bakan İslam'ın 'Kadına Şiddet' Sorularına Cevapları Şaşırttı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun kadına şiddetle ilgili soru önergesine verdiği cevaplarla şaşırttı. Bakan İslam'ın, sorulara başka kurumları adres...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun kadına şiddetle ilgili soru önergesine verdiği cevaplarla şaşırttı. Bakan İslam'ın, sorulara başka kurumları adres göstererek cevap vermesi dikkat çekti. Öte yandan İslam'ın cevapları, "Türkiye'de kadına şiddet yokmuş" yorumlarına sebep oldu.

"Ülkemizde son on yılda erkek şiddetinden dolayı, aile içinde veya aile dışında kaç kadın yaşamını yitirmiştir? Kaç kadın şiddete maruz kalmıştır? Erkek şiddetinden dolayı yaşamını yitiren kadınların herhangi bir koruma talebi olmuş mudur? Erkek şiddetinden dolayı yaşamını yitiren kadınların kaç tanesinin koruması vardı?" sorularına İslam, "Şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları konusundaki güncel veriler Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL-NET ve Jandarma Genel Komutanlığının veri sistemi üzerinde toplanmaktadır. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler yukarıda adı geçen kurumlardan talep edilebilmektedir. Bunun yanı sıra Bakanlığımız bünyesinde bulunan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü yürütücülüğünde 2008 yılında Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması gerçekleştirilmiştir. Temel bulguları Şubat 2009'da kamuoyuna sunulan araştırmanın sonuçları TÜİK Resmi İstatistik Programı kapsamında resmi veri olarak değerlendirilmektedir. Söz konusu Araştırmaya Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu web sitesinden ulaşılabilmektedir. Bahse konu araştırmanın Bakanlığımız tarafından güncellenmesine yönelik çalışmalar devam etmekte olup, araştırmanın Eylül 2014'te tamamlanması ve nihai raporunun yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılması planlanmaktadır. Böylece konu hakkında güncel ve sağlıklı veriler elde edilmiş olacaktır." karşılığını verdi.

"Devlet koruması altında olmasına rağmen erkek şiddetine maruz kalan kadın sayısı kaçtır? Devlet koruması altında olmasına rağmen öldürülen kadın sayısı kaçtır? Devlet koruması altında olmasına rağmen kadınlar nasıl erkek şiddetine maruz kalmaktadır? Bu durumun nedeni korumanın işlevsizliği midir?" sorularına ise İslam, "Bakanlığımıza bağlı kadın konukevinde kalmakta iken kadın konukevi sınırları içinde şiddete maruz kalan ve öldürülen kadın bulunmamaktadır. Ayrıca konuya ilişkin olarak Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi alınmasının yerinde olacağı değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Bir koruma talebi olmasına rağmen herhangi bir koruma verilmeyip şiddete maruz kalan kadın var mıdır? Varsa Türkiye genelinde sayısı nedir?" sorusuna da İslam, "6284 sayılı Kanun kapsamında koruma kararlan; aile mahkemesi hakimleri, mülki idare amirleri ve acil durumlarda kolluk birimleri tarafından alınmakta olup konu ile ilgili ayrıntılı bilginin İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan edinilebileceği değerlendirilmektedir." karşılığını verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.