Bakan Eker'e Fındıkta 'Aflatoksin’ Sorusu

Bakan Eker'e Fındıkta 'Aflatoksin’ Sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, ‘aflatoksin’ madde içerdiği gerekçesiyle Türkiye’ye geri gönderilen fındık olup olmadığını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, ‘aflatoksin’ madde içerdiği gerekçesiyle Türkiye’ye geri gönderilen fındık olup olmadığını sordu.

CHP’li Karaahmetoğlu, TBMM Başkanlığı’na konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması için soru önergesi verdi. Fındık üretiminde önemli ülkelerden İspanya'nın Türk fındığının zararlı toksin maddeler içerdiğini ileri sürerek Avrupa Birliği'ne ihracatının yasaklanması, sınırlanması ya da sert tedbirler alınması yönünde girişimler yürüttüğüne dair haberler ve iddialarını hatırlatan Karaahmetoğlu, buna karşılık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ne şekilde bir çalışma ve mücadele yürüttüğünü sordu.

“FINDIKTA AFLATOKSİNLE MÜCADELE İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?”

Karaahmetoğlu fındıkta ‘aflatoksin’ madde iddiaları ile ilgili önergesinde şunlara yer verdi: “İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği’nin Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilen fındıklarda insan sağlığına zararlı ‘aflatoksin’ maddesine rastlandığı gerekçesiyle Türkiye’den fındık alımlarının durdurulmasını istediği iddiası doğru mudur? Türkiye’de üretilen fındıkların aflatoksin maddesi içermediği ve sağlık açısından güvenilir oldukları ile ilgili bilimsel veriler başta İspanya olmak üzere Avrupa Birliği Üyesi ülkelerin ilgili bakanlıklarına gönderilmiş midir? Türkiye fındık üretiminin korunması ve herhangi bir zarara uğramamasını sağlamak amacıyla fındıkta aflatoksin maddesine karşı alınan tedbirler nelerdir? 2003– 2013 yılları arasındaki dönemde Avrupa Birliği ve diğer ülkelere yapılan fındık ihracatında aflatoksin maddesine rastlandığı gerekçesiyle ihracatların yapıldıkları ülkeler tarafından geri gönderilen ürünler bulunmakta mıdır? Geri gönderilen fındık ürünü bulunmaktaysa miktarları yıllar bazında ne kadardır?”

10 YILLIK FINDIK ÜRETİMİ VE İHRACAT MİKTARINI SORDU

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, 10 yıllık süre zarfında gerçekleştirilen fındık üretimi, ihracatı ve gelirinin ne olduğunu, bunun yıllar itibarıyla nasıl gerçekleştiğini sorduğu diğer önergede ise Bakan Eker’e şu soruları yöneltti:
“Türkiye fındık üretim miktarları 2003-2013 yılları değerlendirilerek yıllar itibarıyla ne kadardır? 2003-2013 yılları arasında yıllar itibariyle, Türkiye’nin ve fındık üreticisi diğer ülkelerin dünya fındık üretimindeki sıralamaları nedir? 2003-2013 yılları arasında gerçekleştirilen Fındık ihracat miktarları ton bazında ne kadardır? İhracat tutarları TL veya dolar bazında ne kadardır? 2003-2013 yılları arasında fındık ithalatı gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise miktarları ton bazında ne kadardır ve tutarları TL veya dolar bazında ne kadardır? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Türkiye fındık üretimini artırmak için yapılan, yürütülen çalışmalar nelerdir?” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.