Bakan Eker: Türkiye Bu Sene Üç Önemli Üründe Tarihî Rekor Kırdı

Bakan Eker: Türkiye Bu Sene Üç Önemli Üründe Tarihî Rekor Kırdı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin bu yıl üç önemli üründe tarihî rekor kırdığını bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin bu yıl üç önemli üründe tarihî rekor kırdığını bildirdi. Eker, Manisa'nın Akhisar ilçesinde Keskioğlu Rahmiye Yumurta Üretim Tesisleri'nin açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım sektöründe önemli mesafe katettiğini söyledi. Son 10 içinde hayata geçirilen projelerle 62 milyar dolarlık hasılata çıktığını kaydederek, "Dünya sıralamamız 11. sıradan 4. sıraya, Avrupa'da da tarım hasılası yönünden birinci sıraya çıktık." dedi.

Bu yıl üç önemli üründe tarihî rekor kırdıklarının altını çizen Bakan Eker, "2013 yılında Türkiye tarihinin en yüksek 22 tonla buğday, 6 milyon ton mısır üretimi ve bir rekor da 900 bin ton çeltik üretimine çıktık. Tavukçuluk sektöründeki gelişme, Türkiye'de kanatlı et üretiminde yaklaşık 700 bin tondan 1 milyon 700 bin tona çıkmıştır. Bu alanda emeği geçen tavukçuluk sektörünün bütün emekçilerine teşekkür ediyorum. Cumhuriyetin 90. yılını kutluyoruz. 10 yıllık süre içerisinde ne yaptık? Elbette ki sorunlarımızı konuşacağız ama yaptıklarımızı da takdir edeceğiz. Bizim kanatlı et ihracatımız 10 sene önce 19 bin tondu, 326 bin tona çıktı. Türkiye, 50 ülkeye kanatlı eti ihraç ediyor. Damızlık ve kuluçka ihracatı artışımız da var, 2012 yılında 4 milyar 200 bin tona çıktı." şeklinde konuştu. 2013 yılında kanatlı eti üretiminin yaklaşık 2 milyon tona ulaşmasının beklendiğini dile getiren Eker, "Yumurta üretimimizin de 16 milyar 300 bin ton adete ulaşması bekleniyor. Bizim hedeflediğimiz, cumhuriyetimizin 100. yılında, yani 10 yıl sonra tavuk eti üretimimizin 3 milyon tona, yumurta üretimimizin de 30 milyar adete ulaşmasıdır. Politikalarımız ve stratejilerimizi bakanlık olarak bu hedef doğrultusunda düzenliyoruz. Bunları kuşkusuz özel sektör kamu hep birlikte çalışarak, işçisiyle çalışanıyla hep birlikte hayata geçireceğiz." dedi.

Keskioğlu Rahmiye Yumurta Üretim Tesisleri'nin, Türkiye tavukçuluğunda ve yumurtacılığında önemli olduğunu söyleyen Bakan Mehdi Eker, "200 bin adet yumurtacı tavuk kapasiteli her biri, 11 adet kümes, 350 bin metrekarelik yatırım alanı ve yılda 500 milyon adet yumurta üretimi. Bunun çok kısa bir süre içerisinde daha yüksek bir rakama ulaşması mümkün. 125 kişiye istihdam yaratıyor. Burada hem hayvan refahı açısından, gerekse hayvanların, tavukların içerisinde bulunduğu mekan, hayvan refahını çok daha iyi sağlayacak şekilde düzenleniyor. Hem hijyen açısından hem onun korunması, biyogüvenlik tedbirleri açısından hem de tüketiciye sunulacak ürünün sağlığı ve sağlığının korunması açısından önemli donanıma sahi bir tesis." diye konuştu.

Ardından kurdele kesilerek tesis açıldı. Daha sonra Bakan Eker ve beraberindekiler tesisleri gezdi. Açılışa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Milletvekili Uğur Aydemir, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Eker, açılıştan sonrada klasik otomobillerin bulunduğu Keskinoğlu Müzesi'ni gezdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.